Image default
Izdvajamo Magazin Obrazovanje

Predstavljamo dobre prakse: Škola budućnosti se odvija – na podu!

Čime se bavimo kada govorimo o školstvu? Šta nas to muči, o čemu novine pišu? Možda nas pravi problemi i ne muče, jer ih i nismo ni svesni? Govori se o nasilju, o tome kako zbog nasilja u školama roditelji tuže roditelje, o užbenicima i izdavačima, o štrajku, maloj maturi i prodaji testova, preskupim proslavama male mature… Nije sporno da su to sve problemi.

Trenutno, a to taj trenutak traje već decenijama, mi smo u takvoj situaciji da je teško postavljati prioritete, ali koliko se zaista bavimo kvalitetom školovanja naše dece? Kako zamišljamo kvalitetnu školu za našu decu?

Novine ne pišu o kvalitetu nastave. Rasprave o tome uglavnom se vode iza zatvorenih vrata, unutar raznih radnih, tehničkih i konsultativnih grupa, daleko od roditelja, šire javnosti medija koji ionako nisu zainteresovani za neskandalozne pojave.

To ne znači da se o kvalitetu ne razmišlja, ali sve uvek ostane na konstataciji da stanje može biti bolje, da ima mesta za unapređenja, imamo i spiskove stvari koje treba unaprediti i načina da to uradimo, a na kraju i listu ometajućih faktora zbog kojih, promena, eto, mora još malo da sačeka. Uglavnom, kao i kod svega drugog u našoj državi, novac je izgovor za sve.

Međutim, zamislimo učionicu iz snova, kako ona vama izgleda? Šta vidimo kada odemo u škole: izbledele table, pohabane klupe i prljave podove. Promene unutar same učionice mogu da donesu mnogo, čak sa manje uloženog novca nego što se misli.

U svetu se daleko otišlo po ovom pitanju, toliko da nam neka rešenja deluju kao naučna fantastika…a neka su nam rešenja pred nosom. Zapravo,  već su tu, i to kroz neke zaista impresivne primere i iz naše Srbije. Jedan od njih, prlično svež primer je baš jedna učionica iz snova u O.Š. “Milan Rakić” u Mionici, koja je na nagradnom konkursu kompanije Tarkett, u kom su učestvovali đaci sa učiteljicom, osvojila za nagradu promenu poda. Takvu učionicu možete samo poželeti za svoje dete! Ovaj pod sigurno nikada više neće biti prljav i pun školskog smeća. Aktivnost na podu je ovoj učionici neprocenjivo važna.IMG_4553

Dakle, ne govorimo sa visokoj tehnologiji, i skupim učilima, već o jednostavnoj promeni percepcije koja iziskuje hrabrost za eksperimentisanjem. Uverena sam da je prosta promena poda u učionici donela mnogo rešenja i novih ideja za unapređenje nastave.

Nastava je dobila jednu drugu dimenziju, prilagođava se potrebama dece novih generacija. Učionice treba da budu mesta gde deca vole da provode vreme, da se druže i uče, takve će ih motivisati da ih đaci održavaju i uživaju u tome. Ne moraju da sede više tako da gledaju u potiljak jedni drugima, nego na način koji podstiče kooperativno učenje, radioničarski rad, rad u grupama i slično.

Na žalost, ovi primeri nisu široko poznati, a mogu biti ključni za unapređenje nastave, bolje rezultate i razvoj punog potencijala svakog deteta u jednom ovakvom stimulativnom okruženju.

Obrazovni sistem nije smeštanje znanja u dečje glave, već – važnije od toga – stvaranje uslova u kojima će se deca obrazovati.

Možete da vidite i kako sada izgleda učionica u školi u Mionici, uživajte 🙂

Tarkett_LOGO

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More