Centar za rani razvoj

ZAŠTO SE MI IGRAMO NA PODU…

Od kako smo pokrenuli naš Centar za rani razvoj,  mnogi roditelji su nas pitali zašto nemamo male stolice i klupice za decu, nego se igramo na podu. Bilo je čak i incijativa da prikupimo sredstva za klupice, da deca imaju gde da sede. Međutim, od samog početka naš koncept je upravo rad na podu, iako imamo i jedan veliki sto na kom radimo kada je to baš zaista potrebno.

Neki roditelji misle da deci nije udobno, da će se prehladiti, da nije higijenski i slično… Ova zabrinutost je  potpuno opravdana i zapravo nam govori o tome da je roditeljima veoma stalo da im deca borave u zdravom i bezbednom okruženju.

Da bi mnogi razumeli zašto je igra na podu toliko važna za razvoj deteta i zašto mi toliko insistiramo na tome, na samom početku moramo da pojasnimo i da smo pažljivo birali i podlogu na kojoj će deca da borave, da nam nije bila važna samo boja i veseli dezen nego smo u obzir uzeli mnogo faktora, na primer: da je to topli pod na kom deci neće biti hladno, da je ekološki i zdravstveno atestiran proizvod bez toksičnih boja i sastojaka, da ne sakuplja prašinu i grinje…i ono što je nama važno – na kraju radionice se lako čisti, održava i dezinfikuje. U našim prostorijama radimo kombinovano na tepisima i vinilu koji potpuno zadovoljavaju sve ove kriterijume. Uostalom, i igračke koje koristimo u našem radu su na isti način birane – svaka ima atest da je ekološka i netoksična.

Nama je takođe sve ovo važno, ali nam je važno i da roditelje, pošto smo im objasnilil da su im deca na toplom, bezbedom i čistom,  upoznamo i sa dragocenim prednostima igre i aktivnosti na podu.

Naše radionice su takve da podrazumevaju učešće roditelja i dece zajedno, i to od bebirona do dece predškolskog uzrasta. Tokom radionice svi sedimo na podu, uglavnom u krugu, a  za pojedine aktivnosti se podelimo u grupe. To nam omogućava da budemo svi u istoj ravni, da se svi vidimo, da lakše komuniciramo. Na taj način deca nas ne gledaju odozdo, i to je prva stvar koju istaknemo kada je obraćanje deci u pitanju – moramo im se obraćati sa iste visine. Sedenje na podu olakšava grupni rad i kooperativno učenje, što je osnovna postavka našeg radioničarskog pristupa.

S druge strane, na raspolaganju nam je daleko veći prostor koji ne zauzimaju klupice i stolice, deca su slobodnija u pokretu, mogu da sede, ili leže na stomaku, valjaju se, kotrljaju…  Ovo nam ne ometa rad, jer su sve ove aktivnosti sastavni deo igre i učenja. Zato se naš program i primarno bazira na radionicama „Učenje kroz igru“. Takođe, ovaj princip stimuliše aktivnost, podiže raposloženje, stvara pozitivnu energiju grupe i veseliju atmosferu za rad.

Uzgred, postoji dobro poznati „floortime“ koncept, specijalno razvijen za tretman dece sa autizmom. O tome možemo pisati više drugi put, međutim, mi ne primenjujemo taj koncept (on zahteva licencu koja je pritom i vrlo skupa), ali on je i dizajniran na osnovu upravo svih prednosti rada na podu sa decom koji su naširoko poznati u pedagoškoj, psihološkoj i defektološkoj praksi, ali i u svakoj kući posvećenih, intuitivnih roditelja.

Dakle: dobar deo odrastanja i učenja, u ustanovama i drugde, treba da se odvija na podu. Spustite se u svet svog deteta i igrajte se! Razloga je mnogo, a izgovora nema – danas ćete lako pronaći pod koji nije preskup, a s kojim ne morate da brinete o toplini, bezbednosti i zdravlju. download

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More