Aktuelni projektiIzdvajamoPodrška dojenju

Pridružite se akciji „zaštitimo dojenje“, prijavite kršenje Kodeksa

Majčino mleko je najzdravija, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe, ali tek svaka osma beba se hrani isključivo majčinim mlekom do 6. meseca starosti, a čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobije majčino mleko kao prvi obrok. Razlozi za ovo su brojni ali jedan i veoma važan leži u nekritičnoj dostupnosti i agresivnom reklamiranju zamena za majčino mleko – tj. adaptiranih mlečnih formula.

Dojenje od pocetka

Upravo zbog negativnog uticaja na kontinuitet dojenja, reklamiranje zamena za majčino mleko, posebno u zdravstvenim ustanovama, zabranjeno je međunarodnom i nacionalnom regulativom. Međunarodni kodeks marketinga zamene majčinog mleka je u našem zakonodavstvu implementiran u Zakonu o oglašavanju, Zakonu o zaštiti potrošača i podzakonskom aktu Pravilniku o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece. Međutim, ovi zakoni se uveliko krše.

U želji da ispita i promeni sadašnju situaciju i zaštiti dojenje od agresivnog i nezakonitog reklamiranja adaptirane mlečne formule kancelarija UNICEF-a u Srbiji zajedno sa Mrežom organizacija za decu (MODS-om), UG Roditelj i Centrom za mame poziva aktivitkinje i aktiviste i sve druge mame i tate da pošalju informacije u vidu fotografije ako su u porodilištima ili drugim zdravstvenim ustanovama (dom zdravlja, dečja bolnica) videla reklame za adaptiranu mlečnu formulu, cucle i flašice.

Ova inicijativa posvećena je obeležavanju Nacionalne nedelje dojenja, koja se tradicionalno organizuje u 40. nedelji godine (ove godine od 03.10. – 09.10.2016).

Zamolili bismo vas da svaka organizacija motiviše i animira zainteresovane mame, aktivistkinje i aktiviste, članove i članice organizacije da u porodilištima u vašem mestu ili najbližem vama porodilištu, fotografiše sve vidove i pokazatelje kršenja ovog Kodeksa.

Vidovi kršenja Kodeksa mogu biti:

  • Posteri/slike na kojima se reklamiraju proizvođači mlečnih formula i formule, kao i flašice i cucle za hranjenje formulom
  • Lifleti; brošure u kojima se promovišu adaptirane formule mleka, proizvođači, flašice i dr.
  • Svi ostali materijali koji na sebi imaju brend nekog od proizvođača mlečnih formula (hemijske olovke, sveske, blokovi, torbe; mantili (kada se ukaže prilika na to)
  • Natpisi na pultovima za previjanje beba i sl.

Potrebno je da prilikom slanja fotografija, napišete i naziv mesta, tj. porodilišta / zdravstvene ustanove u kojem je fotografisano.

Fotografije šaljete na e-mail adresu Centra za mame dojenje@centarzamame.rs

Rok za dostavljanje fotografija je 25.09.2016. godine.

Po vašem dostavljanju slika, biće napravljena analiza a neke od fotografijapriređeneza informisanje javnosti. Fotografije neće ići sa nazivom ustanove u javnost. Krajnji cilj ove aktivnosti je da se podigne svest o zabrani reklamiranja adapatirane mlečne formule kao i da se utiče na zdravstveni sistem da ovu praksu ukine i uvede redovnu kontrolu kroz postojeće mehanizme nadzora.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More