Izdvajamo

Ukida se Bebi PDV

D 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

– Da bi se smanjio teret poreske administracije, kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom – stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. – Na taj način izbeći će se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom „planeru“. Kako se navodi u pismu, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vremena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

16-pdv

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“, kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku – objašnjava Soćanin. – Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi-stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunjavaju uslove da ostvare pravo na povraćaj.

Predsednica Udruženja „Roditelj“ napominje i da je pre ovakve odluke država trebalo da izračuna kakav efekat su imale poreske olakšice, a kakav roditeljski dodatak, jer „nije dobro da se novac poreskih obveznika baca kroz prozor“.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Novosti. 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More