Press clipping

Prisustvo oca na porođaju

Tata na porodjaju

Spiker:
Rođenje deteta najlepši je trenutak u životu roditelja i veliki broj budućih očeva želeo bi da prisustvuje tom činu. U nekim porodilištima to je moguće negde uz novčanu nadoknadu, a u nekima, na žalost za to ne postoje tehničke mogućnosti.

Tata na porodjaju

Reporter:
U novosadsku porodicu Homa uskoro će stići prinova. Sanja i Janko čekaju svoju prvu bebu i kako kažu više su nego srećni, a u tom činu želeli bi da učestvuju zajedno.

Janko Homa:
Ja bi voleo da prisustvujem porođaju svoje supruge najpre zato što bih bio njoj podrška psihička, a onda i zbog sebe zato što ne bih sedeo kod kuće skrštenih ruku i pitao se da li je sve u redu.

Sanja Homa:
Mislim da bi mi bio velika podrška i sad konačno kad se to sve bude završavalo odnosno kad sve bude počinjalo. Fizički mi naravno ne može pomoći, ali mislim da bi mi psihički mnogo značilo bar da me drži za ruku.

Reporter Tijana Stević:
Ipak želje su jedno, a mogućnosti drugo. Prisustvo oca na porođaju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, biće moguće sa izgradnjom nove zgrade. Za sada za to ne postoje tehničke mogućnosti.

Dr Đorđe Ilić, šef Odseka porođajne sale:
Osnovni problem zbog čega očevi ne mogu da prisistvuju porođaju je postojanje takozvanog prvog porođajnog doba gde su tri kreveta spojena jedan pored drugog i gde buduće majke leže do sve same ekspulzije ploda i ako bi otac prisustvovao poredsvoje supruge, budući otac, to bi etički, slažete se, bilo neprihvatljivo, a sa druge strane to bi otežalo nesmetan porođaj kod pacijentkinje koja leži na krevetu pored.

Reporter:
U nekim porodilištima u Srbiji postoji ta mogućnost. Međutim jedinstveni standardi nisu postavljeni. Negde je taj čin besplatan, a negde se naplaćuje od 3 hiljade do 17 hiljada dinara, što mnogi smatraju diskriminacijom.

Dragana Ćorić, udruženje Roditelj:
Porođaj žene nije roba, to je stanje tako da smatramo da ili da usklade tu praksu već ako imaju nameru da nas i tu na jedan određeni način finansijski depriviraju, o kej, neka to rade ali onda neka to barem rade na jedan daleko finansijski primeren način.

Maja Tadić, portal Bebac:
Bebac se naravno zalaže da svi roditelji imaju ista prava i da se svim roditeljima, to jest budućim očevima koji imaju želju da budu uz svoju suprugu tokom porođaja, da se svima omogući to pravo i da naravno ova usluga bude besplatna ili barem neka minimalna cena kako bi svi koji imaju uopšte želju mogli i finansijski to da omoguće sebi.

Reporter Tijana Stević:
Novosadski očevi moći će da uživaju u činu rođenja svog deteta tek kada zgrada porodilišta bude renovirana i budu napravljene adekvatne prostorije za porođaj, a da li će se naplaćivati to još uvek nije poznato. Do tada ima ostaje jedino čekanje.

IZVOR: RT Vojvodina, Razglednice, 19.12.20111.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More