Press clipping

Ili posao ili beba

BEOGRAD – Iako se država deklarativno zalaže za podstivanje zapošljavanja i nataliteta, sve je više primera koji govore da u praksi to nije slučaj. Poslednji primer Ive Ognjanović, koja je sa jednomesečnom bebom na ivici egzistencije, jer joj je u šestom mesecu trudnoće istekao ugovor o radu, posle čega je dobila je otkaz, samo je kap u moru sličnih. Rešenje ne postoji dok se ne izmeni aktuelni Zakon o radu, o čemu još ne postoje ni nagoveštaji.

Iako država i njeni predstavnici deklarativno stalno ističu kako je podsticanje zapošljavanja i povećanja nataliteta jedan od primarnih društvenih zadataka, primeri iz svakodnevnog života ih demantuju. Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića, mnogobrojni su primeri žena koje ostaju bez posla upravo kada im su im prihodi najpotrebniji. Poslodavci koriste zakonske oblike da bi izbegli da zaposle radnike i produžavaju unedogled ugovore na određeno vreme, fiktivno menjajući radna mesta.

– Sudovi često uzimaju te fiktivne ugovore kao stvarne. A nemoguće je da je neko radio sedam godina po šest meseci u istoj firmi na različitim mestima – kaže Janković.

Radni status žena u trudnoći je regulisan Zakonom o radu Republike Srbije. On štiti samo žene u stalnom radnom odnosu, dok su radnice s ugovorom na određeno vreme u nemilosti poslodavca. Njih zakon iz 2005. ne tretira kao posebnu kategoriju i zbog toga je moguće da u svakom trenutku ostanu bez posla.

Predstavnica udruženja „Roditelj“ iz Novog Sada Dragana Ćorić smatra da je sadašnji Zakon o radu diskriminatorski za trudnice koje rade na određeno vreme i da šalje vrlo negativnu poruku budućim majkama.

– Bez obzira što je zaposlena na određeno vreme, svakoj ženi koja ode na trudničko bolovanje smesta bi moralo da se zaustavi vreme koje joj teče kao staž na određeno. A ne da se dešava da joj istekne rok na određeno dok je na trudničkom i da posle, kao majka sa malim detetom, nema gde da se vrati. Poslodavcima se, očigledno, mnogo toga toleriše, a trudnice nisu zaštićene od otkaza, što je pokazatelj da država ne vodi brigu o budućem naraštaju. Tako se  uništava i porodica, kao osnovna ćelija svakog društva – kaže Dragana Ćorić.

S. Milovanović

Iva zahvalna dobrim ljudima

Iva Ognjanović, koju je poslodavac otpustio u šestom mesecu trudnoće i koja sa jednomesečnom bebom živi od majčine penzije u iznosu od 9.000 dinara mesečno, posle pisanja „Pravde“ počela je da dobija prve konkretne ponude za pomoć od pojedinaca i organizacija. Naši čitaoci joj nude novac, hranu i odeću.

– Mnogo mi znači što vidim da ipak nisam sama i da još ima dobrih ljudi, koji žele da pomognu. Svima sam mnogo zahvalna, i to mi je veliki podstrek da izdržim sve nevolje u koje sam zapala kada sam dobila otkaz, iako poslodavac i dalje odbija da mi vrati radnu knjižicu – kaže Iva.
IZVOR: Pravda, strana 9, 19.12.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More