Press clipping

Preskupe igračke nam kvare decu

Bumerang: Roditelji ne smeju da izlaze u susret dečjim hirovima jer će im deca kad porastu tražiti ono što oni nikako neće moći da ispune.

Mašta radi svašta: Dečje želje najčešće prevazilaze skromne budžete njihovih roditelja
Skupe igračke kvare decu! Roditelji koji kupuju deci igračke od po 5.000 i 10.000 dinara napraviće od njih razmažena derišta sa kojima će kad porastu imati problema ako im ne ispune samo jednu od njihovih želja, upozoravaju stručnjaci.
Praznična euforija tek je počela, a mališani su već naručili poklone za Novu godinu. Bez lažne skromnosti, cene onih koje većina njih priželjkuje kreću se od 5.000 dinara pa naviše. Radi se o automobilima i lutkama koje, što bi rekli stari, nit govore nit žubore, a koje vrede koliko jedne dobre čizme.

Roditelji kao zlatne ribice

Stručnjaci koji se bave decom upozoravaju roditelje da ne glume zlatnu ribicu jer će im se to kasnije obiti o glavu, a i novčanik.
Predsednica Udruženja „Roditelj“ Dragana Soćanin kaže za Press da roditelji nikako ne smeju da izlaze u susret dečjim hirovima, jer će im, naviknuta da im se ispunjavaju sve želje, kad porastu tražiti ono što oni nikako neće moći da im ispune.
– Danas će tražiti lutku od 5.000 do 10.000 dinara, a sutra patike od 15.000 dinara, odnosno najskuplju, firmiranu garderobu, jer će želeti da se uklope u društvo – kaže Dragana Soćanin.

Prema njenim rečima, roditelji bi odmalena trebalo da uče decu da cene svaku vrstu poklona bez obzira na njihovu vrednost.
– Oni su ipak ti koji bi deci trebalo da nametnu određene sisteme vrednosti i da im na neki način skrenu pažnju da nije najbolja igračka i najskuplja, već da postoje i lepše i edukativnije poput društvenih igara, pazl kockica… – kaže Dragana Soćanin.

Ona za nedostižne želje mališana krivi i agresivne reklame.
– Nije srećna ni varijanta da roditelj, da bi ispunio detetu želju, ode kod Kineza i kupi igračku. Jer pri izboru igračaka trebalo bi pre svega obratiti pažnju na njihov kvalitet, ali i na to da li ona podstiče dete da uči – smatra Dragana Soćanin.

Kupovina igračaka u zavisnosti od uzrasta
Do 3 meseca – Mekane zvečke ili knjige, igračke za krevetac koje se okreću i sviraju laganu muziku
Od 3 do 6 meseci – Prostirke za igru, mekane igračke bez dugmića i traka, gumene igračke za stiskanje, knjige sa interesantnim slikama ili sa zvukovima, zvečke
Od 6 do 9 meseci – Mekane lutke i plišane igračke, drvene i plastične kocke, lopta, igračke koje se kreću ili se guraju
Od 9 meseci do 1 godine – Vozići, životinje, lopta, kockice, predmeti za igre u pesku, igračka telefon, knjige sa slikama životinja i predmeta
Od 1 do 2 godine – Lopte, ilustrovane knjige, kocke, plastični setovi za kuvanje, slagalice, muzički instrumenti, igračke koje se guraju i vuku
Od 2 do 3 godine – Pribor za slikanje, lopta, lego ili drvene kocke, razne slagalice, bicikl i tricikl, knjige, igračke kućni aparati, udarački instrumenti

Cenovnik

Emotivni konjić 9.800
Megalift kamion sa kranom 5.990
Lego kocke 4.600-12.000
Puška 4.650
Lutke (brac, lalalopsi, roksi) 3.900-6.900
* podaci iz beogradskih prodavnica

Saveti za kupovinu igračaka

1. Bezbednost da bude na prvom mestu
2. Birajte igračku prema uzrastu deteta
3. Izaberite kreativnu igračku
4. Izaberite igračke koje podstiču učenje
5. Razmislite koliko je igračka korisna
6. Procenite da li cena odgovara kvalitetu

Pokloni treba da su skromni

Koordinator sajta Bebac.com Vladimir Ješić kaže da prevelik broj poklona dovodi do zasićenja kod dece, pa oni ne mogu da okupiraju njihovu pažnju.
– Pokloni treba da budu skromni i kvalitetni. Ako su to igračke, treba birati one kojima će se deca baviti duže, poput raznih kolektivnih igara – savetuje Ješić.
Njegova koleginica Maja Tadić objašnjava da igračka mora da odgovara uzrastu deteta.
– Cena ili proizvođač nisu garant da je igračka bezbedna. Ako je mališan u fazi kada stavlja predmete u usta, igračka ne bi trebala da sadrži sitne delove koji se mogu odvojiti, a kod mekanih igračaka treba proveriti da li se oči ili nos mogu otkinuti. Ni kanap igračaka na povlačenje ne bi smeo biti duži od 30 centimetara – kaže Tadićeva.

Ljubinka Račić

IZVOR: Press, strana 1,8-9, 19.12.2011

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More