PublikacijeSigurnost deceSigurnost na internetu

Sajber zlostavljanje, vršnjačko nasilje na internetu

Vršnjačko nasilje je društveni fenomen koji je prisutan mnogo generacija unazad. Brojni su oni koji su na neki način tokom školovanja bili izloženi u manjoj ili većoj meri maltretiranju od strane vršnjaka. Po podacima iz USA, oko 30 odsto učenika je uključeno u vršnjačko nasilje barem jednom tokom školovanja, ili kao žrtva ili kao nasilnik. Nasilno ponašanje u današnje vreme prelazi granice fizičkog okruženja i postaje jedan od većih problema u  interakcijama dece i mladih na Internetu. Tako je i vršnjačko zlostavljanje dobilo svoje novo lice u vidu sajber zlostavljanja.

Sajber zlostavljanjeIzvor fotografije

Sajber zlostavljanje ili uznemiravanje dešava se kada se  mobilni telefoni, društvene mreže ili druga  komunikaciona sredstva koriste za pretnje, zastrašivanje,  ismejavanje ili bilo koji drugi oblik verbalnog zlostavljanja.

Ovakva vrsta zlostavljanja po posledicama koje ostavlja nije ništa manje strašna za dete žrtvu, a za roditelje, naročito ako oni ne poznaju dovoljno prirodu novih tehnologija, može da bude teško za razumevanje i prevazilaženje. Medjutim specifičnosti okruženja na Internetu,  čine ovaj vid zlostavljanja sve rasprostranjenijim i  po nekim mišljenjima čak i opasnijim po psihološku dobrobit žrtve zlostavljanja od tradicionalnog vršnjačkog zlostavljanja.

U časopisu Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite Srbije, Aktuelnosti, objavljen je stručni rad naše članice mr Nikoline Ljepave, Realno zlostavljanje  u virtuelnom okruženju: prevencija i intevencija u slučajevima zlostavljanja dece na internetu. Pročitajte tekst u PDF-u.

 


Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More