Centar za rani razvojRoditeljstvo

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu „Hoćeš li da se igramo?“, Klaudija Porta

Draga deco i roditelji, u toku je Dečja nedelja, a mi zajedno sa izdavačem knjiga ProPolis Books poklanjamo knjigu koja nosi važnu poruku – Nikad nismo ni previše mladi ni previše stari za igru!

„Hoćeš li da se igramo?“

Klaudija Porta

Sećanja iz detinjstva su osnova za sreću u odraslom dobu. Igra je nemerljivo važna u životu svakog od nas i ovo je knjiga o tome. Ali i o putu za pronalaženje sreće unutar nas samih. U njoj ćete, takođe, pronaći mnoštvo uputstava kako da napravite igračku za dete i sa njim, kako da unesete dašak prirode u kuću i kako da postanete roditelj kakav ste oduvek želeli da budete, ali ste se negde usput zagubili u gužvi nepotrebnih stimulansa.

Klaudija Porta je mama troje dece. Autorka, blogerka, instruktorka joge i meditacije i predavačica po Montesori metodu. Roditeljima njen sajt može biti inspirativan, zbog pronalaženja brojnih saveta, objašnjenja, predloga. Zbog jednostavnih uputstava kako da zajedno sa detetom naprave igračku, provedu dan u prirodi, osmisle dan, odgaje bubu.

 

O tome govori ova knjiga. O preimućstvima igre i njenom značaju za emotivno-intelektualni razvoj, razvoj govora, fine motorike, i o načinima na koje možete deci da osmislite vreme. Ne sve vreme, jer dosada rađa kreativnost, već samo polaznu tačku.   Igra je jedan od oblika komunikacije, izražavanja sopstvenih osećanja, vežbanja govornih sposobnosti, otkrivanja zadovoljstva u učenju, stvaranja veze između tela i duha. Uz igru se uče odnosi sa drugima, deljenje stvari, čekanje na red.

Nekada su se igračke iz nužde  pravile kod kuće. Danas roditelji iz zadovoljstva prave igračke za decu i sa njima. Igračka koju su napravili roditelji, uz eventualno učešće deteta, ima mnogo dublje značenje. Počevši od materijala, koji su obično nađeni u kući među porodičnim predmetima, preko zajedničkog iskustva i vremena, prenošenja znanja i umeća upotrebljenih u kreativnom procesu. Vreme koje roditelj posveti kreativnoj aktivnosti sa decom, obogaćuje predmet emotivnim nabojem kojeg nema u kupljenoj igrački. Isto tako ne treba brinuti da li se dete dosađuje. Upravo se iz dosade rađa kreativnost

Deca nam nude fantastičnu mogućnost da ponovo uspostavimo kontakt sa našim unutrašnjim detetom, koje smo dugo vremena ućutkivali. Da učinimo da se oseća voljenim i da ga ohrabrimo. Da mu dozvolimo da raste i da prevazilazi blokade koje nas povremeno sprečavaju da uživamo u životu ili da u potpunosti budemo ono što jesmo. Da budemo osobe – i roditelji – kakve bismo voleli.


 

U saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do ponedeljka 9.10.2017. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More