Centar za rani razvojDecaRoditeljstvo

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu „Štreberka – konačno savršena“, Holi Smejl

Draga deco i roditelji, kraj jula meseca se približio, a to znači da je polovina raspusta prošla, ali znači da imamo julsko nagrađivanje, zajedno sa izdavačem knjiga ProPolis Books poklanjamo knjigu:

Štreberka – konačno savršena

Holi Smejl

Harijet Maners je ponovo sa nama, još pametnija! Zna da ljudski mozak potroši samo dvadeset posto kiseonika pre nego što ga pošalje dalje u krvotok. Da su za stvaranje hlorofila potrebni samo plavi i crveni svetlosni talasi. Da se atomi zapravo nikad ne dodiruju. Da se reč oblakoder prvobitno odnosila na najviše trouglasto jedro na jarbolu broda i da je tek odnedavno počela da se primenjuje kao naziv za visoke zgrade. Da ne postoje dve žirafe sa istim šarama. Da 28% Amerikanaca veruje da čovek nikad nije sleteo na Mesec. Da kreda nije samo kreda već milijarde mikroskopski sićušnih fosilizovanih skeleta planktona. O ljudskim odnosima, a naročito o zlobi, i dalje ne zna ništa. Ne zna ništa ni o životu modela u Velikoj jabuci, iako zna da u njemu sve ulice teku paralelno jedna sa drugom i da se seku pod pravim uglom. Ne može da pretpostavi kako će se njena porodica snaći u novom životu, ali je odlučna u nameri da je prati. Naročito ne zna kako da se postavi kada veliki romantični gest ne dolazi od njenog dečka!

I dok je Nik na snimanju u Africi, ona dobija beli koverat! A Aleksa je upravo dobila najmoćnije oružje za borbu protiv Harijet – nju samu! Da li će Harijet ostati čvrsta u svojim ubeđenjima ili će zloba jedne devojke uspeti da promeni način na koji gleda na sebe?

U prethodnim nastavcima Štreberke, Harijet, Engleskinja, putovala je u Moskvu i Tokio. Ovog puta je u Njujorku i to ne samo zbog manekenske karijere. Njenom ocu ponuđen je novi posao, a njima je potreban novac, naročito zato što je u kuću stigla nova beba. Sve što voli ostalo je u Engleskoj. Njen dom. Net i Tobi. Nik. Njen pas i njena škola. Sva njena sećanja. Njene knjige, fosili, zid ispunjen fotografijama. Udubljenje na zidu na koje voli da nasloni obraz kad joj je vruće u letnjim noćima. Puteljak kojim je trčala sa Nikom. Žbun iz kog je Tobi vreba svakog dana. Klupa na kraju ulice gde je Net čeka svakog dana kad idu u školu.

Iz razloga koji možda nisu dovoljni ni dobri ni njoj samoj, odlučuje da otputuje i otisne se u nepoznato. Ovog puta kraj sebe ima porodicu. Ta činjenica ne sprečava turobne momente samosažaljenja i situacije koje sama Harijet pogoršava nepromišljenostima. Iskrada se iz kuće, sluša savete pogrešnih osoba i najveći deo vremena provodi želeći da je negde drugde.

Vilbur joj često pravi društvo, čineći svojom pojavom čitavu knjigu još komičnijom. Novi grad, novi ljudi, čupanje sebe iz korena, loša iskustva sa ljudima kojima isprva veruje, sve to doprinelo je da Harijet u ovom nastavku Štreberke sazri. Uči iz sopstvenih grešaka, čineći učenje težim. Sazrevanjem i tugovanjem povuče i srce čitaoca sa sobom. Zanimljivo je stajati sa strane i pratiti taj proces.

I konačnu pobedu izvojevanu nad sobom samom.

 

O piscuHoli Smejl: (1981, Engleska) diplomirala je englesku književnost, a magistrirala sa temom o Šekspiru. Kao petneastogodišnjakinju regrutovala ju je londonska modna agencija i naredne dve godine radila je kao manekenka, ali u tome, kako je isticala u intervjuima, nije uživala. Motivi Štreberke su autobiografski. Radila je kao profesorka u Japanu i mnogo putuje. 
Nagrade: – Najbolja tinejdžerska knjiga u Velikoj Britaniji u 2013.
– Voterstron dečja knjiga godine 2014.
– Knjiga godine 2014.


U saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do ponedeljka 31.7.2017. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More