IzdvajamoUžice

Osma Puzijada i Nedelja dojenja obeležena u Užicu

Osma Puzijada i Nedelja dojenja u Užicu

U ponedeljak, 7.avgusta, užičko Udruženje ,,Roditelj“ po osmi put je obeležilo Svetsku nedelju dojenja tradicionalnom manifestacijom na gradskom trgu. Nakon postavke štanda i puzidroma dugog četiri metra (za 33 takmičara koji se dele po uzrastu u tri kruga), počeo je i kutak za trudnice, kao i savetovalište stručnjaka iz Dispanzera za majku i dete Doma zdravlja Užice.
Dr Aleksandar Raketić, predstavnik kompanije Bio Sejv, razgovarao je sa okupljenim trudnicama na temu prenatalnih testova i odlaganju matičnih ćelija. Ova kompanija je pomogla izradu brošura o pilatesu koji se u organizaciji Udruženja ,,Roditelj“ odvija više godina u savetovalištu za buduće majke.

Mnoge trudnice, ali i porodilje su u okviru savetovališta na otvorenom dobile korisne savete od načelnice pedijatrijske službe- dr Novke Garabinović Vukašinović, načelnice ginekološko-akušerske službe- dr Vesne Misailović, akušerske sestre- Violete Vučićević i patronažne sestre- Milijane Žunić. Dr Garabinović je navela podatak da je pohvalno da je u našem gradu u poslednje vreme sve više dojenih beba, što je zlatan standard u ishrani i zlatan start u životu dece.

Izvlačile su se i nagrade, tako da su buduće mame dobile poklone: knjige primarijusa dr Zorana Protića, dvd o mlečnoj stazi dojenja, vaučere za stomatološku ordinaciju Smajl dent, kafu Verdi i Harmoni relaks jastuk za trudnice i dojilje.

Posebno je bilo zanimljivo što smo među učesnicima imali i par blizanaca, a po prvi put i trojke, čija ih je mama uspešno dojila, baš kao i stariju sestru. Zahvaljujući njenom mleku, brže su izašli iz inkubatora, pa je ona dokaz da se upornošću i strpljenjem sve može, pa čak i dojiti trojke.
Zoran Milovanović je istakao da akcija za nabavku ultrazvučnog aparata za novootvoreni odsek za vantelesnu oplodnju u našoj bolnici i dalje traje, pa se osim firmi koje mogu donirati sredstva, može pomoći i putem sms broja na 3331.

Svi učesnici osme Puzijade su dobili slatkiše, dar Jafe; 24 takmičara su dobila slikovnice kao utešne nagrade, a tri bronzana, tri srebrna i tri zlatna mesta iz sva tri kruga vredne nagrade-edukativne igračke. Na šarenom puzidromu bilo je veselo uz balone, muziku, bake, deke, braću, sestre i roditelje mališana. Kao i do sada, pobedili su smeh, druženje, a i prve simpatije.

DCIM100GOPROG0411109.
DCIM100GOPROG0441112.
DCIM100GOPROG0801165.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More