Press clipping

Prvi sati su najvažniji


Udruženje RODITELJ je 4. avgusta 2007. godine, u restoranu “Venecija” na Zemunskom keju, drugu godinu za redom obeležilo Svetsku nedelju dojenja – akcijom “Dojite s ponosom”

I ove godine Udruženje RODITELJ pokušalo je da ukaže na prednosti dojenja, okupljanjem što većeg broja majki koje doje svoje bebe. Na ovaj način, u više od 120 zemalja sveta se već godinama obeležava Nedelja dojenja.

Loše vreme nije pokvarilo raspoloženje
Uprkos lošem vremenu, skupu je prisustvovalo oko 50 majki koje doje svoje bebe: iz Beograda i okoline, Šapca, Nove Pazove i drugih gradova.
Pored majki koje su dojile bebe, prisustvovalo je više od 200 roditelja i budućih roditelja koji podržavaju dojenje, više od 30 stručnih saradnika iz beogradskih domova zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije, Gradskog zavoda za javno zdravlje, GAK “Narodni front”, Instituta za mentalno zdravlje, kao i predstavnika sponzora ove akcije.

Prigodni pokloni za mame i trudnice
Na manifestaciji su svi koji podržavaju dojenje imali priliku da razmene iskustva, a trudnice i majke da od zdravstvenih radnika dobiju savete o dojenju i ishrani odojčadi. Zahvaljujući sponzorima, sve trudnice i bebe su dobile prigodne poklone, a na kraju druženja organizovana nagradna igra za učesnike skupa, sa specijalnim na gradama – koje su obezbedili Dexy co, Beluga i Mladinska knjiga.

KO JE PODRŽAO AKCIJU?
Ovogodišnju akciju Udruženja RODITELJ su podržali Sekretarijat za zdravstvo Skupštine grada, opština Zemun, Dexy co, Milbi, časopisi Mama i Trudnoća, Analife, Jamax M, Kika čarapice, Beluga, City records, Mladinska knjiga, Maštarije, Balonmarketing, MP global, Zdrava voda, Sitopromet, Pulp fiesta, Boro Škorić, pekara Trpković, Megastores
electronica i Vodič za roditelje.

Borba protiv predrasuda
Ovom akcijom, Udruženje RODITELJ je ponovo skrenulo pažnju na prednosti dojenja kao najboljeg i najzdravijeg izvora hrane za novorođenče, kao i na važnost pravovremenog informisanja o dojenju, što predstavlja značajan korak ka uspešnom dojenju. Istovremeno, ovom akcijom Udruženje RODITELJ želi da podstakne majke da bez ustezanja hrane svoje bebe i u javnosti, bez obzira još uvek važeće predrasude.
Ovogodišnjom temom: “Prvi sat – rani početak dojenja i isključivo dojenje šest meseci može da spase više od milion beba”, koju je zadala Svetska alijansa za zaštitu, promociju i podršku dojenja, Svetska nedelja dojenja apeluje na odgovorne osobe, zdravstve radnike, porodice i širu zajednicu da obezbede povoljne uslove za što ranije započinjanje dojenja – već u prvom satu života bebe.
Istraživanja koja podržavaju ovu inicijativu ukazuju na to da bi godišnje moglo da bude spašeno čak 1,3 miliona dece ukoliko bi procenat beba koje se isključivo doje prvih šest meseci – sa 34 od podigao na 90 odsto, dok bi smrtnost novorođenčadi mogla da se smanji za 22 odsto – ako se prvi podoj obavi u toku prvog sata života.

Značaj „Bebi frendli“ programa
Obrađujući ovogodišnju temu, Udruženje RODITELJ ukazuje na značaj što ranijeg početka dojenja – kao važnog preduslova za uspešno dojenje kasnije, uz osvrt na značaj inicijative bebi frendli programa, koji postoji u većini naših porodilišta. Program ima za cilj da stvori uslove koji su najbolji za psihofizičko zdravlje majke i bebe. A jedno od njegovih načela je i stvaranje uslova za što raniji prvi podoj i omogućavanje kontakta majke i bebe koža na kožu, neposredno posle
porođaja.

ŠTA JE WABA?
Svetska alijansa za zaštitu, promociju i podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) je osnovana 1991. godine, da bi delovala u skladu sa Innocenti deklaracijom (1990) na pružanju zaštite, promocije i podrške
dojenju. Kao deo plana pokretanja i jačanja društvene podrške dojenju, WABA je ustanovila jedinstvenu globalnu strategiju promocije dojenja. Predloženo je da u međunarodnom kalendaru akcije bude određen datum
posvećen dojenju. Zamisao o jednom danu, kasnije je razvijena u Svetsku nedelju dojenja (World Breastfeeding Week – WBW), koja se obeležava od 1. do 7. avgusta svake godine.
Izvori:
www.worldbreastfeedingweek.org
www.waba.org.my

Pomenuti dodir predstavlja veoma važan činilac za uspešan početak dojenja, a takođe obnavlja povezanost majke i bebe – kada se beba fizički odvoji od majke. Osim toga, pomaže održavanju odgovarajuće temperature tela bebe i pokreće majčin hormon oksitocin, koji ima glavnu ulogu u otpuštanju mleka, tj. kolostruma u toku prvog podoja.
Bebi frendli Inicijativu u bolnicama (BFHI), započeli su 1991. godine UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) – kako bi obezbedili da sva porodilišta, bilo zasebna ili u okviru bolnica, postanu centri za podršku
dojenju. Inicijativa je imala zadatak da
ukaže na prednosti dojenja u odnosu na ishranu adaptiranim mlekom. Između 1991. i 2005. godine, u približno 15.000 institucija u celom svetu je ustanovljen bebi frendli program. Svetska nedelja dojenja je prvi put obeležena 1992. godine, a danas se obeležava u više od 120 zemalja. Podržavaju je UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, sa ciljem da se stvori društvena svest o prednostima dojenja i unapredi podrška dojenju, kao i zaštita zdravlja majk i deteta.

Prvi i jedini
Udruženje RODITELJ je prvo i jedino udruženje u zemlji koje se na sveobuhvatan način bavi roditeljima i decom. Aktivnosti Udruženja su brojne – od problematike planiranja porodice i brige o deci, do pravnih saveta i inicijativa, kao i humanitarnih akcija. Udruženje u ovom trenutku ima preko 100 članova iz zemlje i sveta, uključenih u razne aktivnosti i projekte. Svi koji žele da se pridruže ili pomognu Udruženju – bilo da su iz zemlje ili inostranstva, dobrodošli su! Više informacija o Udruženju možete da pronađete na web sajtu Udruženja, u okviru Press Clipping sekcije Udruženja, na adresi: http://roditelj.mojblog.co.yu/

S poštovanjem,
Udruženje RODITELJ

MAMA, avgust 2007, strane 20-22

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More