Press clipping

Razmišljanje klinki i klinaca o utokama

Za pesmu „Zajebi”, „Beogradski sindikat” snimio spot u kojem najmlađi repuju i pevaju tekst o „muriji” i „lomljenju kičmi”

U spotu se pojavljuju deca prijatelja članova benda, ističu u „Beogradskom sindikatu”

Tek što se zavrteo, spot „Beogradskog sindikata” uspeo je da privuče pažnju, ali i podeljena mišljenja o tome da li su baš deca bila najbolji izbor za pojavljivanje u videu za pesmu „Zajebi” u kojoj se pominju: „utoka”, „tvorza” i „gudra”.

Uslikani su i mališani od samo tri ili četiri godine dok mlađi osnovci pevaju, odnosno repuju i otvaraju usta na stihove koje su članovi benda ranije otpevali u studiju.


Creative Commons License photo credit: LINUZ90

Iako je poruka pesme mladima da se okanu droge, nasilja i zatvora i okrenu školi i knjigama, deo javnosti je zabrinut zbog toga što školarci psuju i pevaju o pojmovima neprilagođenim njihovom uzrastu, kao što su „murija” i demokratija koja svima lomi kičme.

Feđa Dimović iz grupe „Beogradski sindikat” kaže da su mediji ponovo promašili suštinu.

– Potezanje pitanja psovki je lažno moralisanje. Deca i inače psuju i čuju psovke i u kući i u školi – uveren je Dimović koji smatra da bi roditelji morali da budu zahvalni „Beogradskom sindikatu” što se deci obratio sa ovakvom porukom.

– Spot doprinosi dobro deci jer im poručuje da se okanu droge i zatvora, a okrenu školi i knjigama.

Dimović ističe da su mališani koji se pojavljuju u spotu deca prijatelja članova benda i da su svi bili oduševljeni njihovim učešćem. Na pitanje da li je za pojavljivanje dece u spotovima potrebna i pismena saglasnost roditelja i da li je „Beogradski sindikat” tako nešto i dobio Dimović nije hteo da odgovori ne znajući da li je to novinarsko ili policijsko pitanje.

Kako ističu u beogradskim organizacijama koje se bave pravima deteta, učešće dece u medijima, spotovima i u reklamama nije jasno definisano i najčešće se sve svodi na saglasnost roditelja.

Predsednica Centra za prava deteta Ivana Stevanović kaže da Zakon o oglašavanju zabranjuje učešće dece u pornografskom sadržaju dok je za sve ostale slučajeve dovoljna izričita pismena saglasnost roditelja.

– Ukoliko neko veruje da su učešćem u reklami povređena prava deteta na obrazovanje, igru i slobodno vreme, on može da se obrati Centru za socijalni rad – ističe Ivana Stevanović.

Naša sagovornica kaže da zato što ova oblast nije dovoljno regulisana često i dolazi do zloupotrebe dece u reklamama i političkim kampanjama.

– Uvek moramo govoriti o konkretnom slučaju, da li je dato učešće deteta u nečemu povredilo njegovo pravo. Tu treba obratiti pažnju i na male manekene, muzičke talente, političke kampanje.

Predsednica udruženja „Roditelj” Dragana Soćanin tvrdi da zbog ovakvih primera, da deca izgovaraju psovke u spotovima, upravo i treba doneti neke principe kojih bi se držale marketinške agencije, mediji i kompanije.

– U našoj zemlji ne postoji telo koje prati ovakve stvari, dakle niko ne nadzire kako se deca koriste u reklamama i sličnim stvarima. Centar za socijalni rad može da reaguje samo ako neko prijavi zloupotrebu, ali potrebno je stalno telo kome će to biti posao – naglašava Soćaninova.

———————————————-

U gradu je sra.., svi se samo kolju,
to što bilo je u topuzu sad je u pištolju.
I noževa ko kiše, klinci bodu klince,
pošto nema perspektive, među sobom traže krivce.
Kad mu daju preko gudre svi izgube živce,
vikendom u klubu uvek nekom sj… lice.
A šta tu radi murija?! – Ona brani sistem,
a sistem nam je i kriv što je čitulja sve više!
Oni kažu demokratija, al’ kad priđeš bliže,
videćeš torturu koja svima lomi kičme.

Refren:
Utoke zajebi, noževe zajebi,
Ulice se kloni, okreni se sebi!
Tvorza zajebi, koji će to tebi,
imaš samo jedan život – to je jedino što vredi!
J. S.

Izvor: www.politika.rs, 29.07.2011

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More