Press clipping

Reklamiranjem do nezdrave hrane

Kampanjom za zaustavljanje reklamiranja hrane koja za decu nije zdrava biće obeležen 15. mart – Svetski dan prava potrošača, u čiju je aktivnost i ove godine uključen Pokret za zaštitu potrošača Beograd.

Glavne prepreke za promovisanje zdravog načina života kada su u pitanju deca, kako ističe Petar Bogosavljević predsednik ovog pokreta, jesu marketing hrane, oglašavanje, sponzorisanje i promocija kojima se ohrabruje nezdrava ishrana I fizička neaktivnost dece.

On je rekao da se nikome ne uskraćuje pravo da ostvari svoj profit, ali da zakonska regulativa mora omogućiti potrošačima da ne sumnjaju u istinitost informacija koje plasiraju mediji.

U Pokretu za zaštitu potrošača ističu da se problem oglašavanja proizvoda koji nisu zdravi za decu, kao i zaštite potrošača mora rešavati sistematski, kroz koordinisani rad svih ministarstava.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja Roditelj, kaže da trenutna zakonska regulativa ne obezbeđuje adekvatne mehanizme za zaštitu dece, jer je isuviše opšta. Po njenim rečima, neistinito prikazivanje činjenica o proizvodima najviše šteti deci koja nisu u stanju da prepoznaju prave vrednosti. Takođe, svaki proizvod na deklaraciji mora imati upozorenje ukoliko postoji opasnost od prekomerne konzumacije.

Pokret za zaštitu potrošača je apelovao na državne organe da zakoni koji iz ove oblasti budu usklađeni sa evropskim standardima.

Problem će u velikoj meri biti rešen usvajanjem Zakona o hrani koji je još uvek u procedure, najavio je Rade Kravić, sekretar saveta ministra trgovine za zaštitu potrošača.

13. mart 2008. | 16:33
emportal.co.yu

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More