IzdvajamoUžice

RODITELJ Užice: Tribina o trgovini ljudima

U sredu 18.marta 2015.g.sa početkom u 20 časova  u Domu za decu i omladinu “ Petar Radovanović“ održana je Tribina na temu “ Trgovina ljudima“ sa posebnim osvrtom na internet nasilje i zloupotrebu dece preko društvenih mreža. Predavač je bio profesor Radomir Raković, koji je po ko zna koji put u našem gradu i okolini preneo svoje znanje i iskustva i dao savete deci kako ne bi postali žrtve trgovine. Na inicijativu rukovodstva Doma, a u organizaciji Zorana Milovanovića, tribina se organizuje po drugi put za decu, korisnike Doma, njihove pedagoge i vaspitače.

Podršku u realizaciji ove veoma važne, a na žalost aktuelne teme, daju članovi “Udruženja – Roditelj Užice“ čime su  obeležili 6.rođendan rada Udruženja i ulazak u sedmu godinu aktivnosti u Užicu,  u kojoj će nastaviti sa: besplatnim pregledima i montiranjima dečijih auto-sedišta, prenatalnim pilatesom u Dispanzeru za trudnice,obeležavanjem Nedelje dojenja, promocijom dojenja, saradnjom sa vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama, pomoći socijalno ugroženim porodicama, pomoći Domu za stare i Domu za decu bez roditeljskog staranja, kao i edukativnim tribinama o bezbednosti i zdravlju dece putem preventive…

Prema rečima prof. Rakovića, cilj  teme je povećanje svesti o trgovini ljudima kao obliku organizovanog kriminala i povrede ljudskih prava, isticanje značaja saradnje policije i drugih institucija i pojedinaca, kao i edukacija mladih.
Prema procenama UN, u svetu se svake godine trguje sa dva do četiri miliona dece, žena i muškaraca koji budu prodani i držani u uslovima sličnim ropstvu. U Evropi se svake godine proda skoro 200.000 ljudi, većinom žena i devojaka prisiljenih na prostituciju, ali i muškaraca zbog radne eksploatacije. Procenjuje se da je godišnji prihod od 7 do 13 milijardi dolara.
`    To je, dakle globalni problem društva, zločin protiv čovečnosti i visoko profitabilna kriminalna aktivnost. Osim seksualnog iskorišćavanja i radne eksploatacije, pod oblicima trgovine ljudima se podrzumevaju i prinudni brak, prinudno prosjačenje, lažno usvajanje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina decom i trgovina organima. Time se mogu baviti pojedinci, male grupe ili pak da bude međunarodni organizovani kriminal.
Uvek se misli da se takve priče dešavaju drugima, ali ne, to je oko nas, blizu nas i treba biti jako obazriv. Faza vrbovanja (internet, razni oglasi, ponude za posao, strategije upoznavanja), potom faza tranzita, pa eksploatacije, putem mehanizama kontrole žrtava (izolacijom, oduzimanjem isprava, ucenama, nasiljem, narkoticima…)
Pomoć i podrška su ključni faktor, osim naravno preventive. Tu spadaju bezbedni smeštaj, pravni saveti, medicinska i socijalna pomoć, kao i podrška zajednice.

Direktor  Doma, Dragan Katić smatra da je tribina i ovaj put bila posećena i uspešna, jer su životne priče i snimci učinili da deca zapamte mnoge stvari i na istinitim primerima  shvate da se ovakve situacije zaista događaju oko nas.
Članica UR, Jelena Puzović je izrazila sve pohvale za predavanje, istakla važnost preventive, i želju da ovakvih tribina i dalje bude, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce. Posebna pažnja je skrenuta na društvene mreže, koje mogu biti i  korisne, ali i velika zamka. Svi smo svesni da se privatnost polako ali sigurno gubi.
NVO ASTRA pruža  podršku i pomoć svojim kontaktima i SOS  telefonima .

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More