DecaSigurnost deceSigurnost na internetu

Sa koliko godina za kompjuter?

Deca i kompjuteri

Kompjuteri sve više postaju obavezni deo domaćinstva pa su i deca izložena njima od najranijih dana. Kao i u slučaju TV programa roditelji se suočavaju sa pitanjem koji je uzrast pravi za uvodjenje kompjutera, koje su mane a koje prednosti istog i da li mogu postojati  eventualne posledice po zdravlje ili razvoj? Gledajući roditelje kako provode vreme za računarom i mališani će već u ranom uzrastu poželeti da i oni isprobaju isti. Kada im, na koji način i u kojoj meri to dozvoliti?

  • Imajući u vidu da tehnologija svakim danom postaje sve veći deo svakodnevnog života, nemoguće je ignorisati je i nerealno očekivati da ćemo dete biti u stanju da držimo dalje od kompjutera duži vremenski period.  Sa druge strane, pitanje pozitivnih ili negativnih efekata koje korišćenje kompjutera u ranom uzrastu  je još uvek nešto o čemu ne postoje definitivni stavovi i preporuke stručnjaka.
  • Ono što većina istraživanja ističe kao ključno bez obzira na uzrast deteta u kome počinje da koristi kompjuter jeste prilagodjenost sadržaja uzrastu deteta i uključivanje odraslih u proces. Drugim rečima, ma kada se odlučili za upoznavanje sa kompjuterom povedite računa da Vaše dete koristi samo softvere i igrice prilagodjene njegovom-njenom uzrastu, što su u uzrastu do 6 godina isključivo edukativni softveri koji detetu omogućavaju da crta, boji, dizajnira različite stvari, uči slova, brojeve i različite pojmove i logički razmišlja. Agresivne i kompetitivne igrice u tom uzrastu se nikako ne preporučuju (a ako je ikako moguće poželjno ih je izbeći i kasnije, najmanje do 10. godine)
  • Pored toga, nemojte dete pustiti samo za kompjuter, sedite sa njim, igrajte se zajedno,  koristite kompjuter kao edukativno sredstvo i sredstvo za razvijanje kreativnosti Vašeg deteta, na isti način na koji bi se igrali i sa igračkama.
  • Ukoliko imate više dece, kod starijeg deteta ćete lakše odrediti uzrasnu granicu kada kompjuter prestaje da bude zabranjena zona. Kod mladjeg deteta, to će se često desiti i ranije – kada vidi brata ili sestru za kompjuterom i ono će se naći tu negde barem u ulozi posmatrača.
  • Prema istraživanjima radjenim u USA pre 4 godine,  oko 72% dece uzrasta ispod 6 godina zna da koristi kompjuter, oko 30% čini to svakodnevno u trajanju od prosečno sat vremena dok se oko 40% dece sa kompjuterom se upoznaje već u uzrastu oko tri godine, a smatra se da se ovaj procenat iz godine u godinu povećava.
  • Anketa sprovedena na jednom domaćem sajtu koji se bavi roditeljstvom dala je slične rezultate – preko 70% roditelja koji svojoj deci dozvoljavaju korišćenje kompjutera to im je dozvolilo u uzrastu od 3 godine i manje.  Da li je to prerano ili ne, pitanje je na koje stručnjaci još nisu dali definitivan odgovor, u svakom slučaju ma kada se odlučili da dete pustite za kompjuter potrudite se da to bude u onoj meri i na onaj način na koji će to biti prilagodjeno uzrastu deteta.

Deca i kompjuteriFotografija by JeniferLarson

DEČIJI UZRAST I KOMPJUTERI

  • 0-3 godine

U ovom periodu intenzivnog rasta i razvoja mnoga dece neće ni biti zainteresovana za kompjuter.  Ako i pokažu interesovanje imajući u vidu lošu koordinaciju pokreta kod male dece, mala je verovatnoća da će u ranom uzrastu dete  i biti sposobno da ga samostalno koristi.  U ovom periodu, ukoliko to želite, detetu možete pokazati neke igrice i softvere prilagodjene njihovom uzrastu i kao dopunu onim osnovnim znanjima koje u tom periodu stiču  – boje, oblike, životinje, predmete i sl.

  • 3-6 godina

Po postojećim podacima ovo je uzrast u kome najveći broj današnje dece pokazuje interesovanje za rad na kompjuteru. Igrice uvodite postepeno, primerene godinama deteta i povezane sa onim što u tom periodu uče ili ih interesuje.

Imajte u vidu i da se razvoj i interesovanja dece se razlikuju na individualnoj bazi i dok će neko dete pokazati interesovanje za kompjuter već sa dve godine, drugo dete neće biti zainteresovano mnogo duže. Ukoliko Vaše dete spada u grupu nezainteresovanih, nemojte mu nametati kompjuter , biće dovoljno vremena da sva ta znanja usvoji i kasnije.

  • 6-9 godina

je uzrast kada će se većina dece već upoznati sa kompjuterom. Ukoliko kompjuter do sada niste imali u kući moguće je da ćete ga na zahtev deteta sada uzeti.  Ukoliko je to slučaj, podsećamo da kompjuter ako je ikako moguće ne stavljate u dečju sobu već na neko vidljivije mesto gde ćete imati bolji uvid o količini vremena koje dete provodi za njim. Naučite dete da kompjuter ne služi samo za igranje igrica – ovo je uzrast kada se detetu mogu približiti brojni edukativni multimedijalni sadržaji koji u velikoj meri mogu proširiti znanje vašeg školarca.

Oko 8 ili 9 godine deca će možda poželeti i svoj profil na Facebooku ili odvojen  e mejl nalog. Odluka o tome da li ćete mu-joj to dozvoliti je samo Vaša, ali ukoliko dozvolite imajte u vidu mere zaštite i upoznajte svoje dete sa pravilnim ponašanjem na Internetu.

  • 9-12 godina

Do ovog uzrasta mnoga deca će već bolje koristiti kompjuter od svojih roditelja a Internet će svakako biti standardni način komunikacije Vašeg deteta sa vršnjacima. U ovom periodu posvetite posebnu pažnju uspostavljanju navika za bezbedno ponašanje na Internetu, kada dete udje u pubertet to će već biti teže.

Širom sveta se danas rade brojna istraživanja na temu uticaja kompjutera na intelektualni, fizički i socijalni razvoj, ali su rezultati još uvek nedovoljni da bi se doneli konačni zaključci.  Utvrdjeno je postojanje pozitivne veze izmedju korišćenja kompjutera i kognitivnog razvoja predškolske dece od 5 godine naviše, ali su dodatna istraživanja potrebna da bi se utvrdio uticaj na sasvim malu decu koja su u periodu intenzivnog razvoja i sticanja prvih saznanja o svetu i okruženju.

Tek će posle višegodišnjih studija biti moguće da se daju definitivne preporuke o korišćenju kompjutera u najranijim godinama i pozitivnim i negativnim aspektima istog — do tada vodite se svojim procenama i interesovanjima deteta i trudite se da svom detetu prezentujete proverene sadržaje primerene njihovom uzrastu.

Nikolina Ljepava

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More