Press clipping

Vantelesna oplodnja uz pomoć grada

Još nije poznato koliko će novca biti opredeljeno za ovu oblast, a neki supružnici će moći da računaju na pomoć do kraja ove ili početkom sledeće godine

Bračni parovi koji imaju probleme sa neplodnošću i kojima je neophodna veštačka oplodnja da bi dobili bebu mogli bi već sledeće godine da računaju na pomoć gradskih vlasti. Miroslav Čučković, član Gradskog veća, predložio je da grad odvoji deo sredstava kako bi finansijski pomogao parovima, a na tu ideju došao je posle razgovora sa građanima.

Dr Dragana Jovanović, gradski sekretar za zdravstvo, kaže da će po ovom pitanju tek uslediti razgovori na nivou grada, da bi se videlo na koji način oni mogu da postupe u skladu sa finansijskim mogućnostima.

– Inicijativa gradonačelnika da se pomogne parovima je divna. Ne znam koliko će novca biti odvojeno za to, ali sigurno je da će neki supružnici kojima je neophodna vantelesna oplodnja moći da računaju na pomoć grada do kraja ove ili početkom sledeće godine – istakla je dr Jovanović.

Ovu najavu gradskih čelnika podržavaju i ginekolozi i organizacije koje okupljaju roditelje. Angelina Radulović, pi-ar Udruženja „Roditelj”, kaže da će takva inicijativa puno značiti bračnim parovima koji ne mogu da imaju dece, ali da je važno da se inicijativa „izgura” do kraja i da ne ostane na pukim obećanjima.

– Potrebno je da se definišu kriterijumi, odnosno da se tačno vidi ko će moći da računa na pomoć. Mislim da uslovi treba da budu „mekši” za parove koji imaju problema sa sterilitetom, jer su sada mnogo teški oni koje je država propisala kao pomoć za 1.000 parova. Državni program je strog kad su u pitanju godine žene, jer se ne dozvoljava da ona koja želi da se podvrgne programu ima više od 38 godina. Dešava se da neke imaju manje godina kada se prijave za vantelesnu oplodnju, ali dok dočekaju svoj red, pređu propisane godine starosti i ne mogu da računaju na pomoć – smatra Radulovićeva.

Nekim parovima koji su dosad konkurisali za ulazak u državni program vantelesne oplodnje dešavalo se da se ne priznaju analize muškarca koje su starije od tri dana, kaže Radulovićeva, a zatim su brisani sa spiska. Ona smatra da bi svim parovima koji je to neophodno trebalo omogućiti barem jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Dr Spaso Anđelić, načelnik Dnevne bolnice u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front”, objašnjava da između 12 i 14 odsto supružnika ima problema sa neplodnošću, odnosno svaki sedmi par.

Vantelesna oplodnja nije potrebna svim parovima, ali je kod mnogih to jedino rešenje za moguće začeće. Dr Anđelić kaže da nekad žena ima problem da ostane u drugom stanju, nekad je situacija problematična kod muškarca, a događa se da su oboje neplodni.

– Da ne bi došlo do problema sa neplodnošću, važno je da blagovremeno dođe do začeća, odnosno da žena ostane u drugom stanju pre 30. godine. Nekim parovima koji muku muče sa sterilitetom potreban je jedan postupak veštačke oplodnje da bi dobili bebu, nekima dva, a nekima mnogo više – rekao je dr Anđelić.

Grad Beograd bi najavljenom pomoći mogao da se svrsta u grupu gradova koji već duže vreme pomažu svojim žiteljima da na ovaj način dobiju bebu. Među njima prednjači Niš, čiji su čelnici odlučili da u toku ove godine iz gradske kase izdvoje 10 miliona dinara za program vantelesne op­lodnje, što je za četiri miliona više nego prošle godine.

U ovom gradu bra­čni parovi nisu uslovljeni starosnom granicom i omogućeno im je da sami odaberu zdravstvenu ustanovu u kojoj će biti ob­avljena intervencija.

Programom vantelesne oplodnje iz budžeta opštine Pirot za ovu godinu odvojeno je po 80.000 dinara za 10 bračnih parova kojima je vantelesna oplodnja šansa da ostvare potomstvo. Ali, finansijska podrška koju opština Pirot obezbeđuje za vantelesnu oplodnju predstavlja oko trećinu cene za intervenciju.

Bračnim parovima koji su besplatno na republičkom programu vantelesne oplodnje, ipak, taj novac dobro dođe, kao i onima koji ne mogu da ostvare pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju bilo zbog toga što ne ispunjavaju kriterijume, ili postupak hoće da obave u ustanovama koje nemaju ugovor sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje.

D. Davidov-Kesar
www.politika.rs, 09/09/2009

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More