HPVImunizacijaIzdvajamoStručni tekstoviZdravlje

Humani papiloma virus (HPV) je sve, samo ne human

1Humani papiloma virus (HPV) je sve, samo ne human.


Humani papiloma virus (HPV) nije uopšte human a moguće ga je sprečiti!

Kao roditelj, trebalo bi da znate da vaše dete može biti izloženo HP virusu tokom adolescentnog perioda, pa i kasnije.

Većina ljudi, iako je došla u kontakt sa HP virusom, neće imati posledice infekcije, ali sama infekcija može da izazove ozbiljna oboljenja kao što su rak grlića materice, rak vulve, rak vagine, rak anusa, rak ždrela, rak penisa, kao i pojavu genitalnih kondiloma.

Pa ipak, svake godine u Srbiji se registruje oko 1200 novih slučajeva karcinoma, a oko 600 žena umre od ove vrste raka koji je moguće sprečiti.

Prevencija drugih oboljenja koje izaziva HPV moguća je samo imunizacijom.

2ZAŠTO JE TO SADA VAŽNO?


Barem 2/3 populacije je tokom svog života došlo u kontakt sa ovim virusom. Pa i vaše dete može da dođe u kontakt sa HPV. Zahvaljujući napretku medicine u prilici ste da zaštitite svoje dete od oboljenja izazvanih HPV.

Nobelova nagrada za medicinu je 2008. godine otišla u ruke Nemca Harolda cur Hauzena koji je otkrio da je HPV uzročnik raka grlića materice što je dovelo do razvoja vakcine kao jednog od načina prevencije oboljenja.

U Evropi i drugim delovima sveta ovaj vid imunizacije sprovodi se već 12 godina na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije i drugih bitnih zdravstvenih institucija.

Za efikasnu imunizaciju preporučena je rutinska vakcinacija i za devojčice i za dečake u uzrastu od 12 godina.

3ŠTA KAO RODITELJ MOŽETE DA URADITE?

Vakcinisati dete pre kontakta sa virusom je najefikasnije način prevencije oboljenja izazvanih HPV.
Zapamtite, infekcija HPV može da dovede do pojave ozbiljnih oboljenja. Dobra vest je da ova oboljenja mogu da se spreče, stoga je razgovor o HPV imunizaciji sa pedijatrom najbolja odluka za dobrobit vaše dece.

Praćenjem bezbednosti vakcine u poslednjih 12 godina, pokazano je da HPV vakcina spada u kategoriju ekstremno bezbednih.

Ovo je prvi slučaj da je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala jednu vakcinu na ovaj način, gde su neželjena dejstva pomenuta u izveštaju prvenstveno u vezi sa aplikacijom vakcine (bol na mestu uboda, otok, crvenilo…).

U proteklih pet godina, stručna javnost u Srbiji, pre svega Republička stručna komisija za ginekologiju i zarazne bolesti, kao i Institut za javno zdravlje Srbije, nedvosmisleno su podržali imunizaciju devojčica i dečaka od 12 godina protiv oboljenja izazvanih HPV-om.

Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije Ministarstva zdravlja Republike Srbije, HPV vakcina je definisana kao preporučena vakcina za devojčice i dečake starije od 9 godina, a prvenstveno dece šestih razreda osnovnih škola.

Više informacija O HPV-u i vakcinaciji možete pročitati u odeljku HPV – često postavljana pitanja.

Ukoliko imate još nedoumica ili vam je potrebno još informacija pročitajte više o HPV-u na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More