Bezbednost dece u saobraćajuDecaIzdvajamoMedijiSaopštenja za javnostSigurnost dece

Sva deca niža od 150 centimetara moraju se voziti isključivo u auto- sedištima

Saopštenje za javnost
povodom izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

Udruženje RODITELj uputilo je juče Ministarstvu unutrašnjih poslova predloge za dodatne izmene člana 31 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose  na proširenje opsega dece koja se obavezno moraju prevoziti u dečijim autosedištima. U nacrtu ovog zakona, Radna grupa predlaže da se deca niža od 135 cm moraju prevoziti vezana u dečijim sedištima. Imajući u vidu komparativnu praksu, kao i regulative Evropske komisije, Udruženje RODITELj predlaže da se izmenama obuhvata deca niža od 150 cm, kao i da se kazne za kršenje ovog člana zakona pooštre.

Studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.
Roditelji izbegavaju korišćenje auto sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta. Pritom pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle. Međutim, trebalo bi imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat – deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta.

To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma – u takvim okolnostima postaje «teško» 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu. Pored toga, ukoliko mališani nisu dostigli dovoljnu visinu i težinu da bi koristili pojas za odrasle, on im ne pruža zaštitu a može im čak naneti dodatne povrede usled nepravilnog korišćenja.
Zakonsko rešenje koje je na snazi nije predviđalo obaveznost upotrebe dečijih sedišta za veliki broj dece koja nezavisno od uzrasta ne ispunjavaju uslove prema visini i težini da budu bezbedno vezana samo pojasevima. Udruženje RODITELj je još prilikom usvajanja važećeg zakona ukazivalo na ovaj propust i stoga izražavmo zadovoljstvo što predložene izmene idu u pravcu ispunjavanja ovih praznina.

roditelj obuka za obavezna autosedišta
Udruženje roditelj besplatno obučava roditelje i javne službe o neophodnosti korišćenja auto sedišta

Proširivanje kruga dece za koju će upotreba sedišta biti obavezna, kao i pooštravanje kazni za kršenje odredbi člana 31, dugoročno će uticati na promenu praksi kada je u pitanju vožnja dece, ali će isto tako stvoriti navike kod dece da se od najranijeg uzrasta ponašaju odgovorno u saobraćaju.

Udruženje RODITELj

 

Za savete u vezi autosedišta i pravilnog postavljanja možete se obratiti Centru za promociju bezbednosti saobraćaja Novi Sad na Facebook stranici: Saveti – dečija autosedišta

Predlog podržavaju:

portal BEBAC

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, Novi Sad

Prijatelji dece Srbije

Prijatelji dece Inđije

Prijatelji dece Zemuna

Organizacija „Pomoć deci„, Beograd

Praxis

CIP -Centar za interaktivnu pedagogiju

Luneta

KIC „Pralipe“, Pirot

„Korak napred“, Kruševac

Udruženje za bezbednost dece u saobraćaju

Fondacija za bezbednost dece i mladih u saobraćaju

„Vrdničak“, Vrdnik

PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti, Novi Bečej

Udruženje „Imam pravo“, Aleksinac

Centar za proivodnju znanja i veština (KnowHow Center), Novi Sad

Užički centar za prava deteta

Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja

Centar za integraciju mladih 

„Organizacija kreativnog okupljanja“- OKO

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S

„Prijatelji dece opštine Novi Beograd“

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More