Saveti logopedaStručni tekstovi

Značaj razvijanja pamćenja kod dece sa govorno-jezičkim poteškoćama

deca u vrticu, upis 2012

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korišćenja informacija. Bez pamćenja učenje je onemogućeno, a bez učenja mogućnost za razvoj je kompromitovana. Pamćenjem skladištimo i čuvamo informacije. Ono što smo zapamtili – znamo i umemo. Sposobnost da se prisetimo nekog podatka kopajući po našem sečanju jeste sastavni deo našeg života, učenja i školovanja.

Podsticanje veštine pamćenja i prisećanja možemo vežbati i u najranijem uzrastu. Dete od 2 godine ćemo učiti kratke pesmice koje će isprva dovršavati umesto nas, da bi vremenom zapamćivali dve vezane reči ili ceo stih. Stoga je zgodno da prve dečije pesmice budu otpevane a ne izrecitovane. Melodija će potpomoći pamćenje teksta kao i emocionalno obojeni performans recitovanja. Dete od 3 godine ćemo pitati ukoliko ide u obdanište kako mu se zovu drugari, vaspitačice, šta je jelo u vrtiću toga dana, s čime se igralo. Podsećaćemo ih i na imena baka, deka, ujaka i ostalih poznatih osoba.

Deca koja dolaze na logopedski rehabilitacioni tretman usled nepravilnog izgovora glasova, lakše savladavaju logopedske vežba ukoliko im je pamćenje bolje razvijeno. Dete koje je učilo pesmice i koje olako prepričava bajke lako pamti proste i složene rečenice kroz koje se vežba pravilan izgovor određenog glasa. Deca koja nisu učila „napamet“ tekstove pesama ili priča, imaju poteškoća da reprodukuju i najprostiju formu rečnice. Uglavnom pamte delove rečenice a rečenicu ponavljaju za ispitivačem cepkajući je na manje funkcionalne jedinice.

Odlazak kod logopeda zbog nepravilnog izgovora pojedinih glasova često bude pun pogodak ukoliko se radi o detetu koje nije bilo sklono učenju dečijih pesmica i recitacija, bilo kakvog drugog verbalnog sadržaja. Uvežbavanjem izgovora deca vežbaju i radnu, kratkoročnu memoriju a pamćenjem celih rečenica, recitacija i prepričavanja diskursa trenira se i dugoročna memorija. Obzirom da se rečenice osmišljavaju kako bi se detetu omogućila automatizacija postavljenog glasa, logopedskim vežbama neposredno se utiče i na bogaćenje rečnika, tečnost govora, verbalizaciju mišljenja i pravilnog korišćenja gramatičkih pravila. Logoped u individualnom radu sa detetom omogućuje ekstenziju detetovog razumevanja opisom društvenih relacija i pojava što će se kasnije odraziti na kvalitet učenja i zapamćivanja školskog gradiva.

Nataša Labović

Spec.logopedije

Predsednik Udruženja logopeda Srbije

www.expressiva.rs

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More