IzdvajamoUžice

Užički RODITELJ: Pilates za trudnice

izvor: Užička nedelja

Već petu godinu, mini projekat Udruženja „Roditelj“- Užice pilates za trudnice, podržan je od grada i od ginekološko-akušerske službe, ima tradiciju i posećenost od strane budućih majki. Održava se u savetovalištu za psiho-fizičku pripremu trudnica u Dečijem dispanzeru. Ritam časova prati psiho-fizičke vežbe koje utorkom od 13 do 14h održava ginekološko-akušerska sestra Violeta Vučićević, a odziv je uvek dobar. Na poneke časove članice Udruženja dovode porodilje koje pokazuju dragocene stvari poput povijanja beba, podoja, izmlazanja mleka i sve što buduće mame interesuje. Pilates časovi traju tokom u prolećnim mesecima, dakle tokom maja i juna, a potom sledi letnja pauza pošto se zbog vrućina smanji posećenost. Onda se u jesen kreće ponovo, sve do kraja godine.

Stručni saradnik Udruženja „Roditelj“ je i gospođica Ana Bralović, profesor fizičkog vaspitanja i instruktorka pilatesa, koja se, osim držanja pilatesa ženama u hali sportova, rado odaziva da održava i prenatal vežbe. Prema njenim rečima, pilates za trudnice odlično deluje na zdravlje kičme i karlice, na kvalitet trudnoće, lakoću porođaja i brzinu oporavka. Posebno dizajniranim i sigurnim vežbama za trudnice, jačaju se svi mišići koji doprinose boljem držanju i smanjenju bolova. Vežbe nisu naporne, duge, ni rizične. Opuštajuće su, a celo telo se optimalno snabdeva kiseonikom. Jačaju se mišići, zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa, jer imaju važnu ulogu dok raste stomak. Postoje vežbe koje mogu da se rade kod kuće, bez nadzora profesionalca, ako nema posebnih kontraindikacija. Svakako se treba posavetovati sa svojim lekarom pre nego što počnete da vežbate. Detaljnije informacije u Službi za zdravstvenu zaštitu žena ili na broj 064 312 57 34.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More