Press clipping

Zbog trudnoće na ulicu

Javna rasprava o nacrtu Strategije za podsticanje rađanja, koju je sačinilo Ministarstvo rada i socijalne politike, sa ciljem da „namami rode u naše krajeve“, još zvanično nije počela, ali se već zahuktala rasprava o njenim nedostacima i okolnostima u kojima zaposlene žene podižu ili bi tek trebalo da rađaju decu.

Udruženje „Roditelj“ iz Niša uputilo je apel Ministarstvu rada i socijalne politike u kojem upozorava „da Strategija ne motiviše žene da rađaju, već ih gura u nezaposlenost“, i zahteva od nadležnih da odgovarajućim merama zaštite trudnice i buduće majke od poslodavaca.

– Žene koje žele da zasnuju porodicu suočavaju se sa pretnjama otkazima, a poslodavci bez pardona otpuštaju i žene u poodmakloj trudnoći – napominje Dragana Ćorić, iz Udruženja „Roditelj“. – Strategija se oslanja na materijalnu pomoć nezaposlenim ženama, a time ne možemo da motivišemo mlade žene da rađaju.

Do konkretnih podataka o otkazima zbog trudnoće i bolovanja, ili potvrdama da neće rađati, koje žene u pojedinim firmama potpisuju, gotovo je nemoguće doći. O tome žene radije ćute, kako ne bi „naljutile“ poslodavce.

Međutim, javna je tajna da se često još pri konkurisanju za posao ženama postavlja pitanje – imaju li decu i da li u narednih dve-pet godina planiraju da rađaju. Pozitivan odgovor momentalno ih diskvalifikuje. Nije neobično ni da se prilikom zasnivanja radnog odnosa devojkama na potpis daje i „ugovor iz senke“ gde one, potpisuju blanko otkaze, koji će biti aktivirani onog momenta kada ostanu u drugom stanju.

– Poslodavci se „brane“ od trudnica i ugovorima o radnom odnosu na određeno vreme – kaže Vesna Bajić, koordinator SOS telefona za žene žrtve diskriminacije na radnom mestu UGS „Nezavisnost“. – Ako žena ostane u drugom stanju, ugovor o radu joj se ne produžava.

Ova pojava je prisutna u Srbiji već dvadesetak godina. SOS telefonu javljaju se žene iz privatnih i društvenih preduzeća koje su zbog trudnoće ostale bez posla. – Savetujemo ih da tuže poslodavca, iako je zbog „rupa“ u Zakonu o radu ova trka za trudnice unapred izgubljena – objašnjava Bajić.

U Inspektoratu za rad nemaju evidentirane prijave radnica koje su zbog trudnoće ostale bez posla, a sindikatima se godišnje na ovaj problem požali samo 10-15 žena. Materinstvo je zaštićeno odredbama Zakona o radu. Ukoliko poslodavac ne obezbedi zaštitu materinstva, kao i prava na osnovu nege deteta, zaprećene su novčane kazne od 600.000 do milion dinara.

ZAHTEVI
Zaposlene majke najčešće su se obraćale Inspektoratu za rad radi isplate naknada za porodiljsko odsustvo i odsustva radi nege deteta. Najviše zahteva je prošle i ove godine podneto u Južnobačkom okrugu, čak 23, u Severnobačkom 20, Šumadijskom i Zaječarskom po 10, pet u Sremskom, četiri u Kolubarskom i Pomoravskom, tri u Mačvanskom i dva u Topličkom.

B. LAĆARAK – S. BABOVIĆ, 26. jul 2007. godine , Večernje Novosti

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More