Izdvajamo

APEL: Veća pažnja i obzirnost prema deci

Povodom 20. Novembra, Međunarodnog Dana deteta, Udruženje RODITELJ apeluje na sve državne organe nadležne u oblasti dečje ali i opšte zaštite, da svojim aktivnostima deci u Republici Srbiji pruže ostvarljiv pravni okvir za njihovu sreću i blagostanje.

Narušavanje dečijih prava
Creative Commons License photo credit: Pink Sherbet Photography

Apel upućujemo i pojedincima, roditeljima i svim ostalim gradjanima i gradjankama, da posvete posebnu pažnju deci, njihovom pravilnom razvoju, obrazovanju i vaspitanju, i da prihvate odgovornost za svoje postupke kojima poboljšavaju ili pogoršavaju položaj svoje ili druge dece. Da podsetimo, Generalna Skupstina Ujedinjenih nacija je 1954. godine odlučila da, ustanovljavanjem Međunarodnog dana deteta podigne nivo svesti u svim državama o potrebi praćenja stanja i poboljšanja položaja i prava dece u svetu.

U poslednjih nekoliko meseci bili smo svedoci strašnih povreda dečjeg integriteta, života, dostojanstva i drugih prava i sloboda, a posebno prava na život. Smatramo da je ove dogadjaje pratila neadekvatna medijska buka i senzacionalizam, umesto adekvatne akcije nadležnih, cija je aktivnost izostala i ostala nezabeležena.

Način izveštavanja u medijima o povredama dece i dečjih prava, nije u pojedinim medijima primeren senzitivnosti same tematike, te ovim putem apeluje i na predstavnike medija da ovakvim temama pristupaju sa vecom pažnjom i obzirnošću prema najmladjima.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More