Press clipping

Borba za informacije

Kada ostanete u drugom stanju, ili kada postanete roditelj, veoma vam je važno da dobijete prave, jasne informacije. Želite da znate šta je najbolje za vašu bebu i vas. Hoćete da budete sigurni da ne grešite, da nešto važno ne propuštate

Nije važno da li ste iskusan ili neiskusan roditelj kada su u pitanju informacije koje se tiču vas i vašeg deteta. Dosta toga se zaboravi, a nauka napreduje. Iskustva se talože, a menjaju se i lekarske preporuke.
S druge strane, imate pravo na izvesnu finansijsku pomoć i roditeljski
dodatak. Neke usluge za vas postaju besplatne dok dete ne napuni godinu dana. Ako ste zaposleni, to povlači niz pitanja oko trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva, plate…

Opštinske službe su često spore, neažurne, a vi imate malu bebu u rukama. Ponekad vam ne kažu sve, ili vam ne kažu na vreme. Jedna karika u lancu informacija vam uvek nedostaje – informacija ili dokument za koji vam nije rečeno da će biti potreban. Ili idete nekoliko puta za istu stvar (zvuči poznato?). Nije vam rečeno za neki rok, ili se zakon promenio – a vi o tome niste obavešteni. Lekari i sestre u bolnicama žure, patronažne sestre takođe, a vi i vaša beba baš i nemate strpljenja. Odjednom se nalazite u vrzinom kolu, ljuti ste i razočarani.

Da li ste se nekad zapitali možete li vi sami nešto da uradite kako biste prekinuli to kolo?

– Prvo, imate pravo da pitate. Da budete dosadni. Da zahtevate informacije. Da vučete za rukav ako treba – i lekare, i sestre, i službenike u opštini. Oni vama svakako pomažu, ali to je njihov posao, kao i svaki drugi. Naravno, ne mogu da vam pruže ono što ne znaju da vam je potrebno, a nije ni njima svaki dan isti. Pomozite im da vam bolje pomognu.

– Ako vas interesuje šta znače latinske reči na otpusnoj listi – vaše je
pravo da pitate i dobijete odgovor. Ako želite da vam babica još jednom nešto pokaže, ili ako je dočekate sa podužim spiskom pitanja – imate pravo na to.

– Ukoliko vam kažu da je istekao rok za podnošenje nekog zahteva a vi niste ni znali za taj rok, ne odustajte – pišite molbe, obratite se višoj instanci… Nemojte nikad da se stidite da pozovete telefonsku službu za pomoć i savetovanje roditelja.

– Oni koji su vičniji korišćenju Interneta, mogu sami da pronađu i pročitaju sve zakone – od Zakona o zdravstvenom osiguranju, do Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ukoliko ne baratate kompjuterom, možete da zamolite prijatelja, komšiju ili rođaka da to učini za vas.

– Udruženje Roditelj ima za cilj da što pre postane prijatelj koji će znati, ili za vas pronaći odgovore na sva pitanja vezana za roditeljstvo.
Ako su vam potrebne dodatne informacije, pošaljite e-mail: https://www.roditelj.org/kontakt/

Udruženje Roditelj je neprofitna organizacija, osnovana sa ciljem pružanja informacija i podrške roditeljima i budućim roditeljima u Srbiji, u svim sferama povezanim sa roditeljstvom. Aktivnosti Udruženja su brojne – od problematike planiranja porodice i brige o deci, do pravnih saveta i inicijativa, kao i humanitarnih akcija. Udruženje Roditelj u ovom trenutku ima oko 70 članova iz zemlje i sveta, koji su uključeni u različite aktivnosti i projekte. Više informacija o Udruženju možete pronaći na veb portalima www.yumama.com i www.roditelj.com

Skraćen rok za predaju dokumentacije za roditeljski dodatak!

Najnovijim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, rok za predaju dokumentacije potrebne za dobijanje roditeljskog dodatka za decu rođenu u 2006. godini je skraćen sa godinu dana na tri meseca.
Udruženje građana Roditelj ovim putem želi da ukaže na probleme koje skraćivanje tog roka može da proizvede, posebno imajući u vidu da javnost nije pravovremeno informisana o njegovom skraćenju. Zbog toga postoji bojazan da će veliki broj roditelja propustiti da obavi prijavu u predviđenom roku, verujući da je rok još uvek godinu dana.
Uzevši u obzir ovdašnje relativno spore administrativne procedure, pomenuti rok u određenom broju slučajeva može da bude nedovoljan za prikupljanje potrebne, brojne dokumentacije. A nepravovremena predaja dokumentacije kao posledicu ima gubljenje prava na roditeljski dodatak.
Ova izmena će najviše pogoditi porodice sa novorođenom decom kojoj je iz zdravstvenih razloga produžen boravak u bolnici. Budući da je bez bolničke otpusne liste nemoguće dobiti izvod iz matične knjige rođenih, roditelji ove dece praktično mogu da budu onemogućeni da u zakonom predviđenom roku izvrše predaju dokumentacije.
Podržavamo pozitivne promene koje je doneo novi Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, kao što je uvođenje roditeljskog dodatka za prvo dete. Ali smatramo i da su neophodne dodatne izmene ovog Zakona, u interesu kvalitetnog izvršavanja strategije smanjenja bele kuge u Srbiji.
U skladu sa tim, Udruženje Roditelj priprema predlog za izmene postojećeg Zakona, koji će biti prosleđen Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Inače, Udruženje je otvoreno za svaki vid saradnje sa Ministarstvom, kako bi se ovo pitanje regulisalo na što bolji i konstruktivniji način.

Magazin Mama, maj 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More