Izdvajamo

Platnene pelene, iskustvo naše male porodice

Za platnene pelene smo naravno saznali preko interneta…još dok je mama bila trudna, imala puno vremena, krstarila internetom i proučavala sve trudničke i bebeće teme.

Onda je usledilo ushićenje jer smo shvatili da je to sjajna stvar ali  i razočarenje jer nažalost nama teško dostupna. Odlučili smo da ih sami sašijemo odnosno okupirali babu i dedu da kroje, šiju…a mi smo birali materijale. Flanel za lice a frotir za unutrašnje uloške jer bolje upija.

Eksperimentisali smo sa različitim varijantama (na primer, da li da vezujemo pelenu čičak trakom ili da liči na švedsku pelenu pa da se vezuje, ili da stavimo drikere…). Na kraju, mislim da smo napravili dvadesetak komada na vezivanje. I tu je nastala frka, jer je nas beban poceo aktivno da puzi pa mu je spadalo sve što mu obučemo a kamoli platnena pelena.

platnene pelene
Naših ruku delo

Onda smo opet ušli u fazu istraživanja i verovatno ćemo uneti izmene u naš porodični dizajn, ali definitivno smo shvatili da je to prava zaraza (bar za mamu): biranje boja, dezena…svaka pelena nam je različita.

Ove pelene se malo češće menjaju, ne koristi se zaštitna krema a koža deteta izgleda neuporedivo zdravije ispod njih.

Zasad ih još uvek koristimo uglavnom kod kuće, kad idemo negde na duže onda stavljamo jednokratne, dok ne nađemo „homemade“ rešenje za zaštitne gaćice, ali sad tokom leta ova pelena sa malo jačim uloškom može komotno da izdrži tri sata bez da „procuri“..

O reakcijama okoline i iščuđavanju našem „filozofiranju“ bismo mogli čitav novi članak da napišemo…a, da li je filozofiranje ili ozbiljno razmišljanje o zdravlju i budućnosti naših potomaka, istražujte i zaključite sami.

Tanja Lazor, Udruženje RODITELJ

Pročitajte i tekst o prednostima platnenih pelena

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More