Press clipping

Roditelji protestuju

Skraćen rok zapredaju dokumentacije za roditeljski dodatak

BEOGRAD – Najnovijim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, rok za podnošenje dokumentacije potrebne za dobijanje roditeljskog dodatka, za mališane rođene u 2006. godini – skraćen je sa godinu dana na samo tri meseca od dana rođenja deteta! Za ovo vreme roditelji su dužni da lično, otac ili majka, pribave dvadesetak dokumenata, često se vraćajući na pojedine šaltere više puta.

– Iz ličnog iskustva znam da je za pribavljanje kompletne dokumentacije potrebno mnogo više vremena – objašnjava Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“, majka jednogodišnjeg dečaka. – Posebno je teško za tako kratko vreme sakupiti neophodne papire, ako bračni par živi sam, ili ako je suprug, kao što je slučaj s mojim, zaposlen u drugom mestu, pa nema ko da pričuva bebu. Tri meseca je posebno kratak rok za roditelje beba koje se rode pre vremena, ili iz drugih zdravstvenih razloga moraju da duže borave u bolnici. Jer, bez otpusne liste je nemoguće dobiti izvod iz matične knjige rođenih, a bez njega sve ostalo.

Stotinak članova ovog udruženja, u ime svih roditelja novorođenčadi iz 2006. godine, pripremilo je predlog za izmenu postojeće zakonske odredbe i uputilo je Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, s molbom da se rok za podnošenje dokumentacije za dobijanje roditeljskog dodatka vrati na raniji rok od godinu dana. Ako je to nemoguće, onda bar da se produži na šest meseci po rođenju deteta. U suprotnom, veruju da će mnogi novopečeni roditelji ostati bez ove novčane pomoći.

Lj. M. B.

Večernje Novosti, 4. maj. 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More