Press clipping

Borba za prava roditelja i dece

Roditeljstvo je jedno od najvažnijih i najlepših iskustava u životu, svakako i od najizazovnijih. Koliki je to izazov, naravno, znamo tek kad postanemo roditelj, jer pored posvećenosti i požrtvovanja prosteklog iz ljubavi kakvu ranije nismo mogli ni da zamislimo, roditeljstvom odjednom »upadamo« u potpuno novi svet u kojem moramo da se snađemo da bi ispunili najzahtevniju, najlepšu i najtežu ulogu u životu.


U taj čudesni svet stupamo već odlukom o zasnivanju porodice. Ubrzo nam je neophodna ogromna količina novih informacija iz najraznovrsnijih oblasti: reproduktivnog zdravlja, ishrane, priprema za porođaj (psihičkih, fizičkih, prostornih…)… A kasnije, kad se dete rodi, promena je suštinska.

Kako se mladi roditelji snalaze? Kako dolaze do potrebnih informacija? Ko im, kako i koliko pomaže? Iskustvo starije generacije nije dovoljno – stari saveti odavno više ne važe. Nadležne službe u opštinskim organima i zdravstvene ustanove rade svoj posao, ali – nažalost – najčešće traljavo i bez volje da istinski pomognu.

Budući roditelji se uglavnom osete kao pali sa Marsa, često uskraćeni za bitna saznanja o pripremi za porođaj, postporođajnom periodu, životu sa krhkim zamotuljkom koji na početku ne smeju čestito ni da uzmu u ruke. Osim u Beogradu, u većini gradova u Srbiji ili nema škola za trudnice, ili nisu posećene. Porodilišta (čast izuzecima) su zatvorena za promene i uvođenje korisnih programa koji bi umnogome olakšali porođaj i učinili ga lepšim iskustvom. Nema svaka bolnica »baby friendly« program, a i neke su ga uvele da bi olakšale osoblju a ne porodiljama.

Iskreno, podizanje dece u zemlji u kojoj se stalno govori o beloj kugi često liči na košmar. Jednostavno se ne polaže dovoljno na buduće roditelje i porodicu uopšte. Naizgled visoki standardi za koje saznajemo iz razvijenih zemalja zapravo su elementarni uslovi na koje bi trebalo da ima pravo svaka buduća majka. U čemu je problem: u kadru? Volji? Novcu? Ova pitanja još nisu ni valjano otvorena.

A porođaj je samo jedna karika u lancu. Šta je sa prekomplikovanom administracijom, pravima porodilja, dečjim dodatkom i drugim nadoknadama, negom bebe, dojenjem? Pa tek svakodnevne roditeljske dileme pri podizanju i vaspitavanju deteta…
Oni koji traže informacije često dobijaju kontradiktorne ili čak pogrešne savete (na žalost, ponekad već u porodlištu), ali ogromna većina i ne zna da može i sme da pita, da ima pravo da bira, da može da se bori za srećnije detinjstvo svoje dece i manje stresno roditeljstvo.

Iskustvo jedne mame koja je već u prvim mesecima svog roditeljskog staža nailazila na najrazličitije prepreke, počev od uskraćivanja osnovnih obaveštenja do dobijanja pogrešnih, dovelo ju je do pomalo utopijske ideje o postojanju službe koja bi pružala sve vrste pomoći na jednom mestu:od pravnih do psiholoških. Potraga za informacijama je tu mamu, kao i mnoge druge, odvela na Internet i do jednog veoma zanimljivog internet-foruma!

Roditelj.com je specijalizovani forum, koji okuplja majke i očeve ne samo iz naše zemlje, nego i iz celog sveta. To je trenutno najveća baza roditeljskih iskustava na srpkom jeziku, i jedini forum na temu roditeljstva te veličine i značaja.

Tu se razmenjuju iskustva i saveti, objavljuju se sitni roditeljski uspesi i otvaraju duše u problemima. Susreću se zabrinuti, požrtvovani, umorni roditelji, ponosne tate, brižne mame, roditelji blizanaca, roditelji dece sa posebnim potrebama, domaćice i profesionalci u raznim oblastima.

Nije dugo trebalo da se dođe na ideju da je jedan takav forum idealno polazište za osnivanje nečega nalik pomenutoj utopijskoj službi. Osvanuo je predlog o osnivanju udruženja roditelja. Ideja je među članovima foruma naišla na oduševljenje….

Udruženje građana »Roditelj« je sada u procesu registracije. Cilj Udruženja je upravo pružanje svih vrsta informacija, pomoći i podrške roditeljstvu, i borba za prava roditelja i dece. Ideja nam je takođe da utičemo između ostalog i na donošenje, odnosno menjanje uredbi ili zakona koji se tiču pomenutih pitanja roditeljstva, naravno u korist roditelja i dece. Ukratko – u pitanju je bitka za srećnije roditeljstvo i detinjstvo.

U Srbiji trenutno ne postoji ni jedna organizacija ovakvog profila i sa ovakvim ciljevima, a snaga ovog Udruženja je pre svega u tome što već na osnivnaju broji preko 50 članova i to iz više od deset zemalja širom sveta, upravo zahvaljujući internet-forumu »Roditelj«. Na taj način su nam dostupni resursi i informacije i iz drugih zemalja, kao i nesebična pomoć članova Udruženja van naše zemlje…

Smatramo da nije potrebno dodatno objašnjavati zašto je takva inicijativa važna. Prema podacima od prošle godine, žene u našoj zemlji u proseku rađaju manje od dva deteta. Pošto na svaku majku ide i jedan otac, mi, dakle, izumiremo.

A ni prosto podizanje nataliteta nije dovoljno, jer deci treba obezbediti i koliko-toliko bezbrižno detinjstvo, što može jedino sigurniji, opušteniji i posvećeniji roditelj koji zna da uvek ima kome da se obrati i koji oseća podršku društva.

Jer, na kraju krajeva, roditeljstvo je podizanje budućih čestitih građana, za buduće čestito društvo.

Pridružite nam se u tom važnom poslu. Svaka pomoć je dobrodošla.

Magazin MAMA, april 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More