IzdvajamoUžice

Druga Puzijada

Druga po redu, i već možemo reći tradicionalna „Puzijada“, održana je na Ilindan, 2. avgusta 2010. godine na gradskom trgu u Užicu. Dan je bio prelep, puno posetilaca, naročito najmlađih i najslađih sugrađana u pratnji mama, tata, braće, sestara, baka, deka…

Od 18 sati za šatorom i štandom Udruženja bio je kutak „Majka majci“ pripremljen u cilju spontanog druženja iskusnih mama i budućih mama, kao i savetovalište na otvorenom za trudnice i porodilje, a sve prisutne gošće dobile su i prigodne nagrade za uspomenu. Savetovalište na otvorenom je bio vid pridruživanja obeležavanju Svetske Nedelje dojenja, atributa našeg udruženja, kojom prilikom je i užički ogranak istakao blagodeti dojenja kao najlakšeg, najjeftinijeg, najbržeg, najzdravijeg i najlepšeg vida ishrane beba. Takođe, volonterke udruženja delile su ankete na temu „Da li su mame i buduće mame za baby friendly sistem?“. Trudnice su imale pregršt pitanja za stručne saradnike Službe za zdravstvenu zaštitu žena, ginekologa dr Danijelu Knežević, babicu Ivanku Drulović, kao i počasnog gosta, dr primarijusa Zorana Protića, legendarnog pedijatra iz doba kada su mame i tate malih učesnika trke bili njegovi pacijenti. Njegove sjajne knjige o podršci i prevazilaženju kriza dojenja, kao i o razvoju novorođenčeta i odojčeta uručivane su u okviru poklona. Ovogodišnju akciju Udruženja RODITELJ Užice podržala je opština, tačnije grad Užice, tako da su članice udruženja nastavile uspešnu saradnju sa prošlogodišnjim sponzorima.

Uz balone Udruženja RODITELJ i dečju muziku, mali takmičari su u tri grupe (selektirani po uzrastu) imali zadatak da prepužu 3m dugu itison stazu, tzv. „puzidrom“. Od 30 takmičara, što je i bio planiran broj, najbrži su bili učesnici treće trke koji su i stariji od 12 meseci. Učesnici druge grupe bila su avgustovska deca, a najsimpatičniji su bili najmlađi koji su prvi krenuli ka cilju. Mnogi su se zaigrali, grlili, sedeli na stazi, neki se vraćali unazad, puzali po dijagonali, a rodile su se i prve simpatije. Roditelji su ih mamili na cilju, publika navijala iza ograde… A pobednik? Pobedili su druženje i osmesi! Glavne nagrade bile su vredne: u svakom krugu prva nagrada je bilo auto sedište, druga nagrada dečiji tepih, a treća cipelice. Svi ostali učesnici dobili su igračke kao utešne nagrade.

Članice i članovi Udruženja RODITELJ nastavak podrške dojenju najavljuju za jesen, u okviru obeležavanja Nedelje dojenja u našoj zemlji, kada će posetiti savetovalište za trudnice i časove psihofizičke pripreme. Mnogi budući roditelji su ovom prilikom informisani da za novembar pripremamo jednu veoma zanimljivu akciju – takmičenje tata u brzom povijanju beba – a do novembra, vežbajte!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More