BeogradIzdvajamo

Zajedničkim snagama do Baby Friendly porodilišta u Srbiji

Danas je u Beogradu u organizaciji Udruženja Roditelj, održan Okrugli sto „Prijatelji bebama od prvog trenutka“ posvećen pitanjima sprovođenja Baby Friendly programa u porodilištima u Srbiji.

Okruglom stolu, pored predstavnika Udruženja RODITELJ prisustvovali su i predstavnik Ministarstva zdravlja Elizabet Paunović, Aleksandra Jović iz UNICEF-a, predstavnici GAK-a „ Narodni front“ dr Đurđica Ćećez i dr Lidija Avramović, predstavnik udruženja „ Majka hrabrost“ Zorka Kovačević, dr Slavica Simić iz Instituta za neonatologiju, dr Biljana Kilibrada iz Instituta za javno zdravlje „ Batut“, predstavnik Udruženja babica Srbije Divna Miljković, dr Ljiljana Abramović Savić predstavnik centra za dečija prava, predstavnik IGA KCS-a dr Tatjana Nikolić i  predstavnik Gradskog zavoda za javno zdravlje i koordinator servisa „Halo beba“ VMS Anđelka Kotević

Cilj održavanja okruglog stola bilo je otvaranje diskusije u javnosti da li i na koji način može da se podigne procenat dojenja u Srbiji, kao i da se  kroz konstruktivnu diskusiju još jednom razmotiri šta država, institucije, udruženja pa i pojedinci mogu da urade da bi svaka beba u Srbiji mogla da uživa u blagodetima majčinog mleka: Koji su to koraci i mere koje možemo da preduzmemo odmah, bez čekanja, i kakva je uloga svakog od pomenutih segmenata društva na tom putu?

Svi učesnici okruglog stola saglasni su da, i pored postignutih pomaka u prethodnom periodu, ni u jednom porodilištu u Srbiji još uvek nije uspostavljen Baby Friendly sistem koji bi u potunosti bio u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Zaključak Okruglog stola je i da je neophodno uspostaviti sveobuhvatan sistem podrške ovom programu u svim porodilištima, uz učešće svih zainteresovanih strana – Ministarstva zdravlja, zdravstvenih ustanova i radnika, organizacija civilnog društva i grupa za podršku. U tom smislu, naročito su pozdravljene aktivnosti vršnjačkih savetnica za dojenje koje realizuje Udruženje RODITELJ.

Neophodno je utvrditi jasnu politiku podrške Ministarstva zdravlja i edukovati zdravstvene radnike u pogledu uvođenja i primene Baby Friendly programa u porodilištima u Srbiji.

Posebnu podršku u organizaciji ovog okruglog stola dali su Institut za održive zajednice i VODA ROSA.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More