Press clipping

Flašice zamenile majčino mleko

Prema podacima Udruženja „Roditelj“ poražavajuća je činjenica da manje od 20 posto majki iz Srbije doji svoju decu.

Beograd (Beta) – Udruženje „Roditelj“ upozorilo je juče povodom Svetske nedelje dojenja, da je u Srbiji procenat majki koje doje svoje bebe i dalje neočekivano nizak uprkos stavovima stručnjaka da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenčad.
Podaci iz prethodnih godina su poražavajući i pokazuju da u Srbiji manje od 20 posto majki svojim mlekom hranilo bebe, navodi se u saopštenju.
Svetska inicijativa za promociju dojenje (WABA) tokom ovogodišnje Nedelje dojenja ukazaće na značaj ranog početka dojanje bebe koje je poželjno najkasnije sat vremena od rođenja.
Takvo poanašanje, navode stručnjaci, može da sačuva milion beba.
Udruženje „Roditelj“ apelovalo je na sva porodilišta u Srbiji da „odmah po rođenju stave bebu tamo gde joj je najlepše – na majčine grudi“.
Nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta obeležava se u 120 zemalja sveta, a u Srbiji će biti obečežena po drugi put.
Ovogodišnja akcija Udruženja „Roditelj“ „Dojite s ponosom“ ima za cilja informisanje trudnica i mladih makji o prednostima dojenja kao najboljeg i najzdravijeg izvora hrane za novorođenče, ali i o dojenju ujavnosti za koje, kako se navodi, u Srbiji važe brojne predrasude.
To udruženje organizovaće u subotu na Zemunskom keju u Beogradu „najveći i nalepši zajednički „ručak“ za bebe koje se hrane majčinim mlekom“.
Udruženje „Roditelj“ bavi se problemima roditelja i dece, planiranja porodice, pravnim savetima, inicijativama i humanitarnim akcijama, a okuplja oko 100 članova iz Srbije i sveta.

Naše novine, 01. avgust. 2007. godine

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More