Roditelj info centar

Kako je nastao Roditelj info centar?

Saveti pravnika

Jedna od bitnih aktivnosti Udruženja od osnivanja do danas je i kontinuirano pružanje saveta roditeljima. Savetovalište je u okviru sajta Udruženja pokrenuto 2006. godine, ubrzo po osnivanju, kao vršnjačko savetovalište u kome smo mi – članovi Udruženja i roditelji savetima iz svog iskustva pokušavali da pomognemo novim roditeljima.

Vremenom, sve više roditelja je počelo da nam se obraća i mejlovi sa najrazličitijim pitanjima stizali su skoro svakodnevno. Najteži i najodgovorniji posao koji mi, roditelji, moramo savesno  i s ljubavlju da obavljamo, nosi sa sobom pregršt nedoumica. Vremenom pokazalo se da osim pitanja o nezi i zdravlju dece, kojim se uspešno bave zdravstvene službe, najviše pitanja i roditelja i budućih roditelja odnosi se na njihova prava. Roditelji ne znaju ni koja su im prava, ni kako da ih ostvare, ni gde da se informišu. Naročito ukoliko im je neko pravo narušeno ili uskraćeno, buduće mame i tate se osećaju izgubljeno i ne nalaze podršku u državnim institucijama.

Da bismo bolje odgovorili na ovu potrebu tokom 2007. godine pokrećemo i pravno stručno savetovalište, a ubrzo za njim i psihološko i razvojno savetovalište. Iste godine kroz saradnju sa preduzećem Aksa pokrenuto je i  vršnjačko savetovalište u prostorijama Aksinih prodajnih objekata, prvo u Beogradu a potom i u Novom Sadu i Nišu.

Tokom 2009. godine  izašli smo i na ulice u Beogradu. U okviru projekta Roditeljski info centar u periodu od maja do oktobra volonteri, stručni saradnici i članovi Udruženja odgovarali su na pitanja roditelja na brojnim punktovima u Beogradu.

Prilikom obeležavanja Nedelje dojenja 2009 godine, poseban punkt posvećen je vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga su savetnice za dojenje i mame sa iskustvom dojenja davale savete novim mamama i trudnicama. A tokom 2010. Udruženje je organizovalo i prvu obuku u Srbiji za vršnjačke savetnice za dojenje. Za sve savete i pitanja u vezi sa dojenjem možete se obratiti našim vršnjačkim savetnicama.

Svoja pitanja mozete  nam postaviti putem za to predvidjenog formulara

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More