Press clipping

Kampanja protiv korupcije

Voditelj:
Organizacija Roditelj i Majka hrabrost pokrenule su kampanju protiv korupcije u porodilištima i delovima zdravstvenog sistema koji se bave reproduktivnim zdravljem žena. O detaljima te kampanje čućemo od Dragane Ćorić iz Udruženja Roditelj, Dragana dobro veče, dobro došli u Razglednice.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Dobro veče hvala na pozivu.

Voditelj:
Volela bih pre nego što pređemo na detalje ove kampanje da prokomentarišemo prethodnu priču s obzirom da ste iz Udruženja Roditelj, a sami ste roditelj. Kako komentarišete statistike koji govore da je sve veći broj vršnjačkog nasilja i da sve mlađa deca neke konflikte i nesuglasice rešavaju nasiljem.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Čini se negde da je taj neki krug, ili spirala nasilja kako god želimo to da nazovemo sve veća i veća, i da upravo u ovim nekim godinama dolazi do svojevrsne eksplozije nasilja, više nigde ne postoji neka lepa reča, više nigde ne postoji kompromis, više nigde ne postoji neka granica između toga šta je neki nestašluk, šta je ozbiljno neko zadirkivanje, šta je maltretiranje, u krajnju ruku i mobing vršnjaka. To više nije vršnjačko nasilje koje se završava nekim ćuškama ili slično nego to je vršnjačko nasilje koje postoji kao jedan kontinuitet i ima ozbiljne posledice. Evo šta se desilo u nekoliko situacija, roditelji ako su urgirali, škola nije reagovala, roditelji druge dece koja su učestvovala, odnosno bili vršioci tog nasilja nije reagovala, i došlo je na žalost do tragičnih slučajeva. Na sreću nije došlo do samoubistvaali otac tog deteta koji je poželeo da izvrši samoubistvo više nije mogao da trpi maltretiranje. Otac koji je naravno veoma impulsivan, krajnje roditeljski odreagovao je zaradio mesec dana pritvora. To onda zaista negde postavljate i veliko pitanje deci kada se brane od nasilja, da će najverovatnije oni biti mnogo više stigmatizovani i obeleženi i kažnjeni, nego oni koji su to nasilje izazvali. Zaista jedan poremećen sistem vrednosti.

Voditelj:
S obzirom na to da se toliko priča i u medijima koliko se akcija preduzima, nekako je to i dalje tabu tema, da se o tome ne razgovara otvoreno, i da se ne rešavaju konkretni problemi. Ali je još jedna od tabu tema koje su aktuelne pa i ovih dana u javnosti je korupcija u zdravstvu. Ali evo Vi ste pokrenuli kampanju borba protiv korupcije u porodilištima. Čime ste se vodili kada ste je pokrenuli, i koji je njen osnovni cilj.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Projekat korupcije u porodilištima i u svim ustanovama koje se bave reprodukcionim zdravljem žena je pokrenula beogradski ogranak Udruženja Roditelj, a akcenat akcije bi trebalo da se nastavi tokom naredne godine u ostalih pet centara našeg Udruženja. Pazite jednostavno tako, sami ste rekli ja sam isto roditelj, kao što je samo Udruženje isto tako naslov, postoji sama akcija, nastoji iz toga što shvatate da ste prošli kroz jedno tako traumatično iskustvo. Desilo vam se nešto ili se desilo nekome koga vi znate, i taj je prosto negde ćutao. Ključ svakog rešavanja svake vrste korupcije, pa i u zdravstvu jeste samo nikada ne ćutati. Ali imajte u vidu da kada su u pitanju porodiilšta, i znači sve druge ustanove koje se bave reproduktivnim zdravljem žena govorimo o jednom stanju, o jednoj situaciji gde se žena nalazi kada je najranjivija. Ona je trudna, ona nosi jedan život u sebi, ili ga rađa. To je zaista jedno krajnje specifično stanje, kada vi morate da obezbeđujete, da li medicinsku sestru, obezbeđujete pod znacima navoda, koja će vas pratiti, koja će voditi računa o vama. Kada morate da obezbeđujete na isti ili sličan način ginekologa akušera koji će prisustvovati tome. Kada morate da imate negde nekog svog. Onda se zaista zapitate ljudi gde smo mi to.

Voditelj:
Ali šta raditi, koji su konkretni potezi, kako sprečiti taj strah žene. Svakako žele i sebi i svom detetu najbolje, sprečiti taj strah i kako sebe negde obuzdati da ne reagujemo, jer i sami smo deo toga.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Prva i osnovna stvar jeste definitivno povećanje informisanosti trudnica porodilja o njihovim pravima i o njihovoj zaštiti. Drugo pravilo jeste da definitivno ne treba da se libe da zatraže svoje pravo. Naravno da je to zaista veoma teško, kada odlazite na one vežbe za disanje prilikom porođaja vi ste zaboravite, zato što je to specifično stanje.

Voditelj:
Kako da se uključe u kampanju.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Mogu da se uključe na isti način kao što su se uključile i žene iz cele Republike Srbije u toku ove prve faze stvaranja projekta, a to je svojim ličnim javljanjem, svojim ličnim iskustvom, gde su opisale da li je to bilo dobro, da li je to bilo pozitivno ili negativno iskustvo. Svaka od tih prijava jeste uvek bila anonimna, ako je neko želeo da kaže svoje ime i prezime.

Voditelj:
Kakva su Vam očekivanja.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Kakva su o čekivanja, pa nadamo se da će ta neka spirala ili korug korupcije u zdravstvu početi da se zatvara, da će se nakako smanjivati. Govorimo o tome da malte ne početak nečijeg života treba da počne uz prasak, treba da počne uz jedan prasak i uz jedan vatromet lepih želja ali ne na žalost kao što ste rekli korupcijom.

Voditelj:
Ali svakako da bismo presekli taj lanac potrebno je da ne ćutimo više o tome.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Naravno da ne ćutimo, da se informišemo o svemu tome, koja su naša prava, i šta je to zapravo što samo medicinsko osoblje treba i može da radi. Dosta na neki način krivimo i njih, izgubilo se to poverenje i u zdravstvene institucije i u ostale institucije sistema, mi ćemo probadi da zaustavimo korupciju i da na ovaj način da se to poverenje povrati, ali nam za to definitivno treba podrška iz sami zdravstvenih ustanova. Nekoliko kliničko bolničkih centara sa teritorije grada Beograda se javilo i podržava javno ovaj projekat, tamo su čak i rađene neposredne ankete.

Voditelj:
Nadamo se da će kampanja dati dobre rezultate, Dragana hvala Vam puno na ovom gostovanju u razglednicama.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Hvala Vam.

IZVOR: RT Vojvodina 1, Razglednice, 15.12.2011

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More