Press clipping

Tužba zbog džeparca

BEOGRAD – Roditelji će morati da obezbede stalni nadzor deci mlađoj od 10 godina, a malo starijoj do 15 godina punoletnog pratioca posle 23 sata, ukoliko prođe javnu debatu Prednacrt zakona o pravima deteta koji je juče predstavio zaštitnik građana Saša Janković.

Janković je naglasio da zaštita deteta, ovim prednacrtom podrazumeva zaštitu od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i svakog oblika eksploatacije.

– Dve odredbe podnacrta izazvale su veliku pažnju javnosti, prva je bezbednost dece koja govori da deca određenih godina ne mogu bez nadzora da budu u određenim situacijama u javnosti, a druga je fizičko kažnjavanje dece – rekao je Janković i istakao da je donošenje ovakvog zakona neophodno jer se nasilje nad ženama i nasilje nad životinjama kažnjava, te da je nedopustivo da se nasilje nad decom smatra vaspitanjem.

– Moramo da prihvatimo realnost da ulice Srbije nisu bezbedne kao što su ranije bile. Ne možemo da prihvatimo da deca ne budu bezbedna kada ih pustimo da se igraju, ili da odu do prodavnice, ali to je realnost, i moramo u skladu s tim da se ponašamo – rekao je Janković.

Dragana Ćorić iz udruženja „Roditelj“, međutim, smatra da ove dve stavke nisu najinteresantniji deo novog zakona.

– One nisu ništa spram nekih drugih odredbi koje se nalaze u Prednacrtu. Po novom zakonu, vaše dete sa 10 godina stiče procesnu sposobnost, pa može da vas tuži jer mu niste dali džeparac ili ste povisili ton prekorivši ga za jedinicu u školi. Može i da se sudi s vama samo ili da ima zastupnika i to ne zakonskog poput roditelja kao do sada, već bilo koga – komentariše Prednacrt zakona o mladima Dragana Ćorić i objašnjava da se po Prednacrtom decom smatraju osobe do 18 godina starosti, a mladima oni uzrasta od 18 do 30 godina.

– Posledica ovako imputiranog zakona je da ćemo imati podivljalu decu, nove generacije nevaspitane, razmažene, narcisoidne, hedonističke dece, lenje, kojima neće padati na pamet da rade do tridesete, četrdesete… Imaće sva prava, a nikakve obaveze. Ovim zakonom se razvlašćuju roditelji i krši se Konvencija o pravima deteta, član 5 kojim obezbeđuje sva prava – smatra Zoran Milivojević, psihoterapeut, i pita se zašto deca imaju pravo da odlučuju o zdravlju, a nemaju i biračko pravo.

Prednacrt je završen uz pomoć ekspertize Saveta Evrope i podršku UNICEF-a.

G. J. Potpara

Eksperiment „in vivo“

– Iza ovoga krije se interes lobija koji zahvaljujući dečjim pravima veoma dobro žive. Nije tačno da se usaglašavamo sa Evropom, jer ovako rigorozne zakone ima malo zemalja u svetu. Oni koji su pisali ovaj prednacrt spadaju u bolesno ambiciozne ljude koji su sa raznih strana pokupili najradikalnije mere i upakovali ih u nešto što liči na eksperiment „in vivo“ zbog čega treba da se plašimo budućnosti – kaže Zoran Milivojević, psihoterapeut.

IZVOR: Pravda, str 9, 15.12.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More