Izdvajamo

Mame osvojile većinu u Skupštini!

Mame su uspele da obezbede većinu glasova poslanika Skupštine Republike Srbije za promenu člana 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Prvi put mame Srbije su se organizovale da ostvare svoja prava i promene Zakon zbog kojeg ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja. Poslednjih mesec dana 250 mama i trudnica, organizovanih u okviru kampanje P(B)ravo za mame,  razgovarale su sa poslanicima Skupštine Srbije i tražile njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Do 30.06.2014. je 136 mama razgovaralo, pojedinačno, sa 136 poslanika i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona!  Sa svakim od poslanika, mame su se posebno fotografisale, držeći u ruci transparent „Glasam ZA mame“ i na taj način dokumentovale podršku.

10441224_10204184225556878_8693869979900126047_n

Ana Babović, liderka kampanje kaže da je sledeći korak ulazak zakona u skupštinsku proceduru i stavljanje na dnevni red Skupštine. “Smatramo velikim uspehom većinsku podršku koju su mame dobile u Skupštini, tokom ove nedelje se sastajemo se i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i očekujemo da će nas i on podržati jer rešenje ovog problema ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta Republike, a suštinski je važno za pitanje nataliteta u Srbiji,” zaključila je Babović. Ona je dodala da je za proširenje porodice neophodno obezbediti osnovne uslove, što izmena ovog Zakona omogućava, a država mora da se aktivno uključi i preuzme punu odgovornost.

U narednom periodu tri udruženja, pokretači kampanje, pratiće poteze vlasti i učiniti sve kako bi zakon što pre bio promenjen. Tri udruženja „Srbija u pokretu, Roditelj“ i „Centar za mame su 8. marta započela kampanju kojom su organizovale mame širom Srbije sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac.  Za promenu Zakona potrebna je samo volja poslanika i države, jer novo zakonsko rešenje ne bi iziskivalo dodatni novac iz budžeta, a država je do sada pokazala da tamo gde je direktno odgovorna za određena novčana izdvajanja, nema kašnjenja.

Sve fotografije sa poslanicima možete pogledati na FB strani P(B)ravo za mame, gde možete pratiti i dalje aktivnosti kampanje.

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More