IzdvajamoPsihološko savetovališteRoditelj info centarRoditelj Info Centar #covid19

Mentalno zdravlje majki

Konačno se prepoznaje koliko je važno mentalno zdravlje majki!

Prva nedelja maja je u mnogim zemljama širom sveta posvećena podizanju svesti o važnosti mentalnog zdravlja majki. Ovo uključuje i inicijativu da se svaka prva sreda u mesecu maju obeležava kao Svetski dan mentalnog zdravlja majki.

Svaka od zemalja članica, zagovorača ove inicijative organizuje različite aktivnosti i predavanja u ovom periodu. Tako, na primer, u Velikoj Britaniji jedna cela nedelja posvećena je podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlji majki i podršci koja im je neophodna u ovom periodu (Maternal mental health awareness week Monday 2nd – Sunday 8th May 2022 ). 

Udruženje RODITELJ se priključuje inicijativi!

Koliko je mentalno zdravlje majki važno, znamo i iz iskustva i sa naših radionica podrške iz programa „Da mama bude dobro“.

Udruženje Roditelj se priključuje globalnoj inicijativi i u četvrtak 5. maja 2022. poziva mlade mame da zajednički obeležimo ovaj dan. U prostorijama udruženja realizovaćemo zajedničko druženje i edukativno predavanje na sledeće teme:

  • promena kroz koje mame prolaze nakon porođaja (fizičke i emotivne);
  • mogućnosti pojave anksioznih i depresivnih epizoda (razlikovanje postporođajne tuge i postporođajne depresije)
  • tata kao prva podrška (uloga tate kao ravnopravnog partnera u roditeljstvu)
  • podizanje svesti o vulnerabilnosti perioda u kojoj se mame nalaze nakon porođaja i neophodne podrške bližeg okruženja kao i postojećeg  zdravstvenog sistema.

Drugi deo druženja planiran je za razmenu iskustava mladih mama. 

Naime, iskustva podržanih organizacija u svetu koje se bave mentalnim zdravljem u trudnoći i nakon porođaja pokazala su da grupe podrške u kojima mame imaju priliku da razgovaraju o svojim osećanjima i iskustvima kroz koja prolaze a vođene su stručnim i edukovanim licem, doprinose da se mame bolje osećaju i  da na ovaj način dobijaju psihološku podršku koja im je neophodna.

Edukativno predavanje i grupu podrške realizovaćemo 5. maja u prostorijma Udruženja Roditelj  (Karađorđev trgu 18/5 Zemun) u periodu od 12h do 14h časova. Prijave za učešće su putem maila: info@roditelj.org  (broj mesta je ograničen)

Predavanje će realizovati i voditi grupu za podršku: Ivana Slankamenac, pedagog i grupno-analitički psihoterapeut u superviziji; autorka programa „Da mama bude dobro“

Dođite, radujemo se susretu!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More