IzdvajamoPodrška dojenju

Obeležena 14. po redu Nedelja dojenja #SND2019

Svetska nedelja dojenja 2019 obeležena je u Beogradu centralnom manifestacijom u Zemunu u subotu, 03. avgusta 2019. Manifestacija, koju je već 14. put za redom organizovalo Udruženje RODITELj uz podršku Opštine Zemun i ROSA vode.


Manifestacija pod nazivom: “Osnažimo roditelje,omogućimo dojenje” održana je prostorijama Kancelarije za mlade Opštine Zemun uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, roditelja, dece, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica. Majke koje doje i trudnice imale su priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od zdravstvenih stručnjaka ali i Dula i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELj.


Tema ovogodišnje globalne kampanje se odnosi na rodno ravnopravnu podršku roditeljima, koja je od suštinskog značaja za sve oblasti roditeljstva, pa i za dojenje. Ako nam je cilj osnaživanje roditelja za ostvarivanje njihovih prava, nužno je da se zalažemo za politike, zakonodavstvo, radno okruženje prilagođeno roditeljima, kao i društvene norme u skladu sa rodnom ravnopravnošću. Ovo je jednako važno i u formalnom i u neformalnom sektoru.


Iz Udruženje Roditelj poručuju da je fokus ovogodišnje Svetske nedelje dojenja na osnaživanju roditelja,jer se kroz ovaj proces omogućava uspešnije uspostavljanje dojenja i duže trajanje. Takođe i da je veoma značajna podrška porodice ,zajednice ,zdravstvenog sistema.
U okviru manifestacije promovisana je kampanja Beba bira gde, osmišljene da podrži mame da doje gde god to beba želi jer je majčino mleko najbolja hrana, a samo dojenje predstavlja najlepši čin ljubavi.


„Rosa je uvek tu da podrži ono što je zaista važno, a to je zdravlje mama, beba i cele porodice. Nakon što je otvorila Rosa škole roditeljstva u 20 gradova, najavila opremanje sobe za podršku dojenju u GAK Narodni front, pokrenula kampanju Beba bira gde za podršku mamama da doje u javnosti, Rosa podrška Svetskoj nedelji dojenja bila je logičan korak ka osnaživanju mama da svojim bebama pruže najbolju moguću hranu, a to je majčino mleko. Svesni smo da je neophodno ohrabriti mame i pružiti im veću podršku da doje gde god i kad god to beba poželi i zato smo uvek uz njih a sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća.”, rekla je predstavnica kompanije Rosa Nada Filipović.


Manifestaciju su podržali i Beluga Tibba Dule Srbije Voonie Loonie dollsSYNChrony Lab ProPolis Books Pokloni od filca Kapuera za decu i odrasle – Capoeira Senzala koji su za mame pripremili poklone.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja sveta, prve nedelje avgusta. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta.

Generalni sponzor manifestacije:

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More