BeogradIzdvajamo

Obeležena Svetska nedelja dojenja 2013 u Beogradu

 Logo SND 2013

Svetska nedelja dojenja organizovana po osmi put u Srbiji u organizaciji Udruženja RODITELJ  obeležena je u Srbiji centralnom manifestacijom na Zemunskom keju u subotu, 03. avgusta 2013.

Manifestacija pod nazivom: “Podrška dojenju: Bliži majkama”, održana je ispred Letnje scene, kod restorana Venecija uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica. Kako ove godine posebnu pažnju posvećujemo značaju tzv „vršnjačke podrške“ , majke koje doje, trudnice, stručnjaci su imali priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od mama-savetnica iz Udruženja RODITELJ.

 

Zahvaljujući efektima godišnjih kampanja tokom Svetske nedelje dojenja, Udruženje RODITELJ je pokrenulo Savetovalište za dojenje koje funkcioniše kao online i telefonski servis za zainteresovane trudnice i mame iz cele Srbije. Vršnjačke savetnice su volonterke Udruženja RODITELJ sa iskustvom u dojenju koje su prošle kvalifikovanu obuku i pružaju podršku i pomoć u prevazilaženju različitih situacija i problema u svim periodima dojenja.

Dežurni telefon Savetovališta za dojenje je: 060-32 92 041.

 Prisutnima su se obratili pokrovitelji manifestacije, predstavnici gradske opštine Zemun, kao i predstavnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Takođe prisutnima se obratila i dr Slavica Simić ispred Prve srpske banke humanog donorskog mleka u Beogradu koja je pozvala sve majke koje mogu i žele da doniraju mleko Institutu za neonatologiju gde su smeštena preveremeno rođene bebe kojima je humano mleko i hrana i lek.

RosaSND2012

Generalni sponzor manifestacije i ove godine je voda ROSA koja već tri godine vodi kampanju za Banke humanog mleka: „U Srbiji se svake godine prevremeno rodi veliki broj beba, a mnoge od njih imaju teške zdravstvene probleme i zahtevaju dugotrajnu negu i lečenje. Kako bi pomogla upravo ovim najmlađim sugrađanima, Rosa već tri godine na različite načine, donirajući finansijska sredstva ali i omogućavajući edukaciju zdravstvenih radnika, pomaže stvaranju što boljih uslova razvoja prevremeno rođenih beba.

„Već tri godine zaredom pružamo podršku Institutu za neonatologiju u Beogradu, a ove godine otišli smo i korak dalje i inicirali formiranje banke mleka i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. U narednom periodu ćemo se fokusirati na to da se ovakve vrste ustanova formiraju i u drugim većim gradovima Srbije, u čemu imamo podršku resornog ministarstva i brojnih partnera“,

izjavila je Tanja Petrović, predstavnica Generalnog sponzora.

Manifestaciju su osim ROSE podržali i prijatelji manifestacije Hemofarm, Weleda, Tehnokids igraonica,  Beluga.

                                                    

Sve dojilje zainteresovane za doniranje mleka mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

Sve u vezi sa dojenjem, odgovori na pitanja, nedoumice, problemi, više informacija o savetnicama za dojenje, aktivnostima Udruženja RODITELJ mogu se pronaći na specijalizovanom portalu dojenje.roditelj.org ili www.svetskanedeljadojenja.rs

 Pogledajte kako nam je bilo na Nedelji dojenja, a više fotografija možete videti na našoj FB strani.

Weleda, prijatelj manifestacijeNaše majiceWeleda, prijatelj manifestacijeDr Djurdja Kisin, BatutROSA sponzor već treći put

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More