BeogradIzdvajamoPodrška dojenju

Svetska nedelja dojenja 2013 u Beogradu u subotu na Zemunskom keju

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da u subotu, 03. avgusta 2013. godine prisustvujete ovogodišnjoj manifestaciji “Podrška dojenju: Bliži majkama”, koju Udruženje Roditelj već osmi put za redom organizuje u okviru obeležavanja Svetske nedelje dojenja. Manifestacija će biti održana na Zemunskom keju (Letnja scena kod restorana Venecija) sa početkom u 18 časova.

Na tradicionalnoj manifestaciji “Podrška dojenju: Bliži majkama” majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva, a poseban punkt biće posvećen Vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga će mame i trudnice moći da dobiju savet i podršku od mama-savetnica iz Udruženja RODITELJ.

kalendar-sr-priprema

Ove godine posebnu pažnju posvećujemo značaju podrške dojenju koje majkama pružaju grupe za podršku i mame-savetnice, takozvane “vršnjačke savetnice”. Vršnjačke savetnice su majke koje su već dojile i dodatno su obučene kako da svoje iskustvo u dojenju i prevazilaženju problema kod dojenja, prenesu majkama u vidu saveta i podrške.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju – Prve banke humanog mleka u Srbiji koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

Mame zainteresovane za doniranje mleka mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

Ovogodišnja manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja realizuje se pod pokroviteljstvom: Ministarstva zdravlja, Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda i Gradske opštine Zemun uz podršku Generalnog sponzora – vode Rosa.

Podrška dojenju: Bliži majkama – je zvanični sloganIMG_5318 kojim Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetprvu Svetsku nedelju dojenja i punih 11 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre jedanaest godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje broja dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

Na našem sajtu o dojenju pročitajte detaljnije informacije o obeležavanju Nedelje dojenja u Beogradu, Užicu i Novom Sadu, kao i sve važne informacije za ovogodišnju Svetsku nedelju dojenja.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More