BeogradIzdvajamo

Obeležite s nama Svetsku nedelju dojenja

Udruženje RODITELJ je i časopis MAMA obeležiće u nedelju, 6. avgusta 2006. godine Svetsku nedelju dojenja akcijom na Kalemegdanu u bašti Paviljona Cvijeta Zuzorić.

Tim povodom organizatori akcije će pokušati prvi put u Srbiji da na jednom mestu okupe rekordan broj majki koje žele i mogu da svoju decu podoje izvan kuće, i tako organizovati najlepši zajednički ,,ručak“ za bebe – majčino mleko!

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta u više od 120 zemalja sveta. Ovogodišnja akcija nosi naziv DOJITE S PONOSOM i odnosi se na informisanje o prednostima dojenja ali se istovremeno bavi i temom dojenja na javnim mestima za koje kod nas još uvek važe brojne predrasude. Na informativnom štandu od 17 do 20 časova, svi zainteresovani moći će da dobiju savete o dojenju, a deliće se i informativni materijal. Očekuju se takođe i stručnjaci iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“, koji će podržati akciju.

Pozivamo sve roditelje i buduće roditelje, a posebno majke koje žele da daju svoj doprinos u postavaljanju rekorda prvog grupnog podoja beba u Srbiji da nam se pridruže u nedelju, 6. avgusta u terminu od 17 – 20 časova, na Kalemegdanu u bašti Paviljona ¨Cvijeta Zuzorić¨.

Ovim događajem želimo da skrenemo pažnju na dojenje kao najvažniji i najbolji način ishrane beba.

Podaci iz 2000. godine pokazuju da je u Srbiji je svega 11 odsto majki svojim mlekom hranilo bebe!

Uprkos stavovima stručnjaka da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenče, procenat majki koje doje je poražavajući. Smatramo da je jedan od razloga i neadekvatna informisanost majki o dojenju, nedostatak podrške od strane okoline, kao i brojne predrasude i zablude. Tokom nedelje posvećene dojenju predočićemo javnosti što više informacija o dobrobitima dojenja i pokušati time da bar malo iskorenimo predrasude.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More