Izdvajamo

Održana trka „Uzmite najbolje od sunca“

Edukativno-humanitarna trka električnim biciklima „Uzimite najbolje od sunca“, koju je organizovalo udruženje „Roditelj“ uz podšku kompanije Hemofarm, održana je 18.07 na platou ispred tržnog centra Ušće.

Trka je imala humanitarni karakter, jer su učestvovanjem u ovoj trci obezbeđena sredstva za doniranje električnog bicikla, a kompanija Hemofarm tu donaciju dodelila je osmočlanoj socijalno-ugroženoj porodici Lujanov iz bantaskog sela Dobrica, opština Alibunar.
Pored humanjitarnog, trka je imala i društveno-odgovorni karakter, jer se pričalo o zaštiti od sunca prilikom bavljena sportom, o štetnosti zračenja, ali i o očuvanju životne sredine korišćenjem električnih bicikala.
U štafetnoj trci takmičila su se dva tima, žuti i zeleni sastavljenih od novinara i poznatih lekara, dok su specijalne sudije bili košsarkaši Partizna i Crvene zvezde Rade Zagorac i Aleksa Radanov..Domaćin programa bila je voditeljka RTS Dragana Kosjerina
Dermatolozi i pedijatri su davali građanima korisne savete
– Vlada pogrešno mišljenje da, kada je oblačno vreme, nije potrebno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, da će, ukoliko dete „izgori na Suncu“ to proći bez posledica… Koža do 18. godine prikuplja najveći procenat informacija i trpi najveću štetu ukoliko nije bila zaštićena, a efekti takvog rizičnog ponašanja će se ispoljiti za 10, 20 ili 30 godina – istakao je dr Vladimir Simić iz Hitne pomoći Beograd.
Zaštita od štetnog sunčevog zračenja važna je kako kod dece tako i kod odraslih, kako na plažama tako i u gradu, pogotovo dok se bavimo sportom.
– Ukoliko se izlažete suncu duže od pola sata dnevno obavezno je korišćenje zaštitnih krema, ja uvek svojim pacijentima preporučujem 50+ zaštitni faktor. Ono što je važno da se naglasi jeste to da više nisu dovoljne kreme koje štite samo od UV A i UV B štetnog zračenja, već su neophodne kreme koje imaju zaštitu i od infracrvenog A zračenja, jer su oni mnogo opasniji od prethodno pomenutih. Oni prodiru dublje u kožu i mogu dovesti do do raznih dermatoloških oboljenja, ali i do bržeg starenja kože – rekla je dr Nevenka Dokmanović, dermatolog.
Važno je da roditelji pronađu najbolji način da zaštite decu od sunčevog zračenja. Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna – naročito infracrveno IR-A zračenje i o tome bi trebalo svi da vodimo računa.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More