Saveti psihologa

Osećanje ugroženosti srednjeg deteta

Pitanje: Imamo problem sa osećanjem ugroženosti koju oseća moje srednje dete. I pored objašnjavanja i razgovora uvek se oseća ugroženim i uskraćenim za stvari koje on smatra da druga deca dobijaju više ili da su tretmani nagrade i kazne različiti. Pokušavam da budem realna i objektivna ali mi je jako teško. Stariji brat je dobro dete, dobar đak i primernog ponašanja a srednji kao da se trudi da baš takav ne bude iz inata. Svađe u kući su svakodnevne.

Odgovor: Dva ključna momenta u porodici su rođenje prvog deteta i rođenje poslednjeg deteta (najčešće, porodični mezimac). S obzirom da se posebna pažnja poklanja ovoj deci, srednje dete često ispoljava određena ponašanja koja ukazuju na rivalstvo, ljubomoru, ugroženost i odbačenost. Ovo je u psihologiji priznato i poznato kao sindrom srednjeg deteta.

Dobro je što ste sto primetili, jer kada se problem identifikuje veoma lako se i „leči“. Sama promena u stavu roditelja dovodi do ublažavanja situacije. Kao roditelj, treba da budete svesni da srednje dete često dobija najmanje pažnje. To nikako ne znači da ste loši roditelj. U pitanju je prosto prirodna reakcija i najčešće je nesvesna. Recimo, mogli biste da se organizujete tako da svako dete provede sa vama nasamo određen period vremena.

Od vas zavisi da li će to biti nekoliko sati dnevno kada ćete pričati sa detetom o njegovim osećanjima ili aktivnostima, ili poseban dan koji ćete provesti zajedno u parku, šetnji, bioskopu, igraoni i sl. Nije toliko važno kako provodite vreme, već samo da poklonite pažnju tom detetu. Veoma je važno da nikada ne poredite vašu decu, kako biste izbegli rivalstvo. Nemojte očekivati da vaše srednje dete voli iste stvari kao najstarije ili da se izdvaja u istim oblastima. Nemojte da ga podstičete da bude „kao“ starije dete. Isto tako, ne dozvolite mu da se i sam poredi sa ostalom decom. Naglasite da mu braća nisu konkurencija, i da ne treba da pokušava da bude dobar „kao oni“ u nečemu. Dozvolite mu da bude jedinstven i da se istakne po nečem drugom.  Pohvalite ga kada nešto dobro uradi.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More