Press clipping

Pesmica i crtać kao mamac

BEOGRAD – Na predlog Potrošačke internacionale koji je prihvatio i Pokret potrošača Beograda i druge organizacije za zaštitu kupaca, ova godina će biti u znaku zaštite dece od neetičkog reklamiranja dečije hrane.

Mališani su podložna manipulacijima, što eksperti za marketing vešto koriste u besprizornoj trci stvaranja tražnje za proizvodom koji reklamiraju, pa perfidnim kombinovanjem sličica i pesmica, stvaraju verne kupce za širok spektar, često nezdravih proizvoda.

– Problem je ono reklamiranje kojim se ohrabruje korišćenje nezdrave hrane i činjenica da roditelji ne znaju tačno šta je sastav tih vešto reklamiranih proizvoda. Dovoljno je na neki proizvod koji možda roditelji ne bi kupili svom detetu, zato što ga smatraju nezdravim ili previše kaloričnim, staviti sličicu nekog junaka iz crtanog filma i on je već „prodat“- rekla je Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“, na skupu koji je Pokret potrošača organizovao povodom 15. marta, Međunarodnog dana zaštite potrošača.

Ona je rekla da reklame ciljano upotrebljavaju formate i oruđe specijalno oblikovano da ih privuče, odnosno da koriste čitav niz sredstava od crtanih filmova, interaktivnih veb-sajtova, besplatnih igračaka, SMS poruka kako bi ih uputili da kupuju i jedu neku hranu. Udruženje „Roditelj“ će se zalagati pre svega za uspostavljanje precizne zakonske zaštite, kojom će se regulisati odnosi na tržištu- rekla je Dragana Soćanin, uz napomenu da razume želju za profitom, ali i da se moraju uspostaviti pravila.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, rekao je da profit koristi slabosti i da smo svi svedoci često nemoralnih odnosa marketing-eksperata u cilju ostvarivanja zarade.

– Mi ćemo na kraju istraživanja koje predstoji objaviti imena proizvođača i agencija koje se ponašaju nemoralno na tržištu-rekao je Bogosavljević i pozvao sve tržišne učesnika, reklamne agencije, ali pre svega državne institucije da za početak počnu da primenjuju zakone kojima se reguliše ova pojava, ali i da svi zajedno rade na njihovom unapređenju i donošenju novih.

Autor:
Snežana Čelić

14.03.2008.

glas-javnosti.co.yu

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More