Press clipping

Zaustaviti reklamiranje nezdrave hrane za decu

Pokret za zaštitu potrošača Beograd pozvao je da se zaustavi reklamiranje nezdrave hrane za decu, povodom 15. marta, Svetskog dana prava potrošača.
Taj pokret se time uključio u međunarodnu „Kampanju za zaustavljanje reklamiranja nezdrave hrane za decu“.

Reklamiranjem hrane bogate masnoćama, šećerom i soli, koja istovremeno nema visoku nutritivnu vrednost, vrši se direktan uticaj na decu koja žele da jedu tu nezdravu hranu. Tako se stvaraju pogodni uslovi za razvoj dijabetesa, srčanih i nekih kancerogenih oboljenja, rekli su predstavnici Pokreta za zaštitu potrošača.

Predsednik tog pokreta Petar Bogosavljević rekao je novinarima da ne osporava pravo na propagandu proizvoda, već to što „etički nedopustivo oglašavanje“ dovodi decu u zabludu.

Predsednica udruženja „Roditelj“ Dragana Soćanin je rekla da nema adekvatnih mera zaštite dece i da se njima, preko neistinitih ili poluistinitih cinjenica, manipuliše na perfidan način.

Interaktivni veb-sajtovi, školski pribor, besplatne igračke, sportske promocije, upotreba likova iz crtanih filmova, TV oglasi, članci u dečjim časopisima, nagradne igre i SMS poruke samo su neki od formata koji se koriste u reklamama čija su deca ciljna grupa, navela je Dragana Soćanin.

Oglašivači ciljaju na decu zbog novca koji se troši na njih, uticaja koji deca imaju na svoje roditelje, ali i novca koji će oni kasnije potrošiti kao odrasli, što je lojalnost brendu, objasnili su predstavnici Pokreta za zaštitu potrošača.

Deci neki lik iz bajke „garantuje“ kvalitet. U marketingu se koriste „lako pamtljive pesmice“ i prepoznatljiv vizuelni identitet, čime se deca obmanjuju, objasnila je Soćaninova.

Učesnici razgovora su se saglasili da je pitanje „Šta jedu deca?“ jedno od najvažnijih, da treba analizirati istinitost i kompletnost deklaracija na proizvodima.

Oni su ocenili da međunarodna pravila o marketingu hrane za decu treba uneti u naše zakone i poštovati ih.

13.03.2008. Studio B

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More