BeogradIzdvajamo

Poziv iz ROSE: Mame, donirajte mleko

Slika-banka-mleka-i-Rosa

Poznato je da je majčino mleko najbolja hrana za bebe tokom prvih meseci života jer sadrži hranljive materije koje tek rođene bebe štite od alergija, infekcija i podstiče razvoj njihovog imunološkog sistema i metaboličkih funkcija. Majčino mleko je od neprocenjive važnosti za prevremeno rođene bebe jer sadrži i imunoaktivne supstance koje su presudne za pravilan razvoj organa.
Na Institutu za neonatologiju, na kome se nalazi prva Banka humanog mleka u Srbiji i regionu, godišnje se zbrinjava više od 1.000 prevremeno rođenih i beba sa zdravstvenim problemima. U Banci se prikuplja humano mleko za novorođenčad čije mame ne mogu da doje i na taj način omogućava njihova adekvatna ishrana i pravilan razvoj.

Slika-banka-mleka-i-Rosa

Pre njenog formiranja, donori su bile uglavnom mame čije su bebe boravile na Institutu i koje su i nakon otpuštanja nastavile da doniraju višak svog mleka, a zahvaljujući kampanji podrške razvoju i opremanju prve banke humanog mleka koju Rosa već treću godinu za redom realizuje u saradnji sa Institutom za neonatologiju, sve veći je broj majki donorki. Samo prošle godine prikupljeno je 19 odsto više mleka u odnosu na raniju godinu, 4.372 litra, a broj mama, dobrovoljnih davalaca humanog mleka porastao je za 40 odsto.

Rosa je u okviru ovog projekta opremila Banku mleka najsavremenijim medicinskim uređajima za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka i dostavnim vozilom kojim se prikuplja mleko od donatora, kako bi mali pacijenti dobili još bolje uslove smeštaja i lečenja.
Potreba za majčinim mlekom je i dalje velika, pa je neophodno da se što više majki koje imaju mogućnost da doniraju svoje mleko uključi u ovu plemenitu aktivnost i pomogne malim pacijentima Instituta.
Pogledajte na koji način možete da postanete donor humanog mleka i kakva je procedura za doniranje.

Dobrovoljni davaoci mogu postati sve mame koje imaju razvijenu laktaciju, koje su zdrave, ne puše i ne piju, ne koriste redovno lekove kao ni biljna lekovita sredstva. Sve majke se pre početka donacije testiraju, a zatim i na svaka tri meseca tokom doniranja mleka. Sve potrebne analize i provere sprovode se na Institutu za neonatologiju. Da bi se dodatno obezbedila ispravnost mleka, svi uzorci doniranog mleka prolaze bakteriološko ispitivanje i tek nakon što se utvrdi da je sve u redu, mleko se daje bebama.

Majke čiji su testovi pozitivni na HIV, hepatitis B ili C i sifilis, koje uzimaju psihoaktivne supstance, bile su primaoci organa ili transfuzije tokom poslednjih 12 meseci, ne mogu donirati svoje mleko Banci humanog mleka. Ukoliko i Vi želite da postanete donor humanog mleka i pomognete prevremeno rođenim bebama da dobiju najbolju i najzdraviju ishranu, pozivamo vas da se javite Odeljenju za majke dojilje na Institutu za neonatologiju na broj telefona 011 36 30 127.
Od ljubaznog osoblja dobićete sve neophodne informacije, a ukoliko nemate kome da ostavite svoju bebu da biste doneli mleko na Institut, medicinski radnici doći će do vas, obučiće vas kako da održavate higijenu ruku i dojki, obezbediće vam pumpicu i specijalne bočice za odlaganje mleka, a potom će, svakoga dana, u dogovoru sa vama, dolaziti i prikupljati mleko namenjeno dečacima i devojčicama na Institutu.
Donirajte višak svog mleka i pomozite prevremeno rođenim bebama na Institutu za neonatologiju!

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More