Izdvajamo

Prijatelji dece Srbije – Saopštenje za javnost

prijatelji dece srbijeNa Svetski dan deteta, 20. novembar, udruženje građana Prijatelji dece Srbije obraća se javnosti s pozivom da se opšta pažnja zajednice dodatno usmeri na potrebe najmlađeg dela stanovništva. To je istovremeno apel da se pojedinci, grupe, ustanove, državne institucije, nevladin sektor nađu na istom plemenitom zadatku stvaranja uslova za lepše i srećnije detinjstvo.

Predugo trajanje društvene i političke tranzicije, promenjen i poremećen sistem vrednosti, aktuelna ekonomska kriza s porastom nezaposlenosti i širenjem siromaštva posebno ugrožavaju najslabije i najranjivije – decu. Naglašeno socijalno raslojavanje, učestale reforme školstva, komercijalizacija delatnosti poput sporta, kulture i ostalih iz domena slobodnih aktivnosti, nestabilnost braka i porodice, nestanak tradicionalnih autoriteta, porast nasilja… okolnosti su u kojima stasavaju mlade generacije danas. I za te okolnosti, kao i za posledice koje one izazivaju u ponašanju mladih, odgovorni su odrasli.

Stoga je upravo obaveza odraslih da ojačaju snagu pozitivnih primera i time mladima daju putokaz i pruže nadu. Roditelji, nastavnici, ali i javni delatnici, kao i javni mediji, mogu i moraju da utiču na razvijanje radnih navika, moralnih skrupula i ispravnog socijalnog ophođenja, da decu i mlade uče poštovanju drugog i drugačijeg, da im ukazuju na lepotu solidarnosti, darežljivsti i požrtvovanosti, da ih upućuju na zdrave stilove života, da ih podstiču na stvaralaštvo.

Ono što se čini za dobrobit dece nikad nije dovoljno. Deca u sebi nose dobrotu, osećajnost, maštovitost i ni jedan napor nije suvišan da bi im se omogućilo da ispolje svoja najbolja svojstva u nesmetanoj punoći.

Zato bi valjalo da se baš na ovaj dan svako od nas posebno zamisli nad pitanjem šta bi lično – kao otac, profesorka, trener, vaspitačica, lekar, susetka, policajac, umetnik, novinarka, sportista…lepo i korisno mogao da učini za decu. Makar za jedno dete. Svoje ili bilo koje .

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More