IzdvajamoPodrška dojenju

Rosa pomogla formiranje banke humanog mleka u Novom Sadu

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dobio najsavremeniju medicinsku opremu za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka

Novi Sad, 14. maj 2013 – Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u saradnji sa udruženjima Roditelj, Bebac i Care Direct, voda Rosa je u okviru svoje tradicionalne kampanje inicirala formiranje banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i time otišla korak dalje u podršci prevremeno rođenim bebama. U okviru kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“, Institut u Novom Sadu opremljen je najsavremenjim medicinskim aparatima za prikupljanje, kontrolu i obradu humanog mleka, kako bi prevremeno rođene i bebe sa zdravstvenim problemima iz ovog regiona imale priliku da dobijaju najzdraviju ishranu, a pomoć je dobio i Institut za neonatologiju u Beogradu i Prva banka humanog mleka, koje Rosa podržava već tri godine.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je zahvaljujući Rosa vodi koja je prepoznala značaj formiranja banaka mleka, druga banka humanog mleka u našoj zemlji formirana upravo na našem Institutu. Zahvaljujući formiranju ove ustanove sve majke koje se nalaze na Institutu, a koje imaju višak mleka, moći će ga doniraju i na taj način pruže priliku prevremeno rođenim bebama, čije mame nemaju mleko. Mališani će moći da dobijaju najzdraviju ishranu, a znamo koliko je majčino mleko važno za razvoj u prvim mesecima života. Pokušaćemo da primenimo već dobru praksu i znanje koje imaju naše kolege sa Instituta za neonatologuju gde uspešno radi prva osnovana banka mleka i očekujemo da ćemo uskoro moći da se pohvalimo redovnim davaocima i velikom količinom prikupljenog mleka“, izjavio je Slobodan Grebeldinger, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladinu Vojvodine.

Voda Rosa je za kampanju „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“ osvojila nagradu „Moj izbor 2013“ za društveno odgovorno poslovanje i ulaganje u razvoj zajednice u kojoj posluje. Tokom četiri meseca, koliko je kampanja trajala, od svake prodate flaše vode Rosa, koja je brend Coca-Cola sistema, izdvajana su novčana sredstva za kupovinu neophodnih medicinskih aparata za banku humanog mleka koji će omogućiti da se prikuplja i skladišti humano mleko za najmlađe čije majke nisu u mogućnosti da doje.

„U Srbiji se svake godine prevremeno rodi veliki broj beba, a mnoge od njih imaju zdravstvene probleme i zahtevaju negu i lečenje. Kako bi pomogla upravo ovim najmlađim sugrađanima, Rosa već tri godine na različite načine, donirajući finansijska sredstva ali i omogućavajući edukaciju zdravstvenih radnika, pomaže stvaranju što boljih uslova razvoja prevremeno rođenih beba. Tako već tri godine zaredom pružamo podršku Institutu za neonatologiju u Beogradu, a ove godine otišli smo korak dalje i inicirali formiranje banke mleka i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. U narednom periodu ćemo nastaviti da pomažemo ovim ustanovama, u čemu imamo podršku resornog ministarstva i brojnih partnera“, izjavio je Milija Magdelinić, brend menadžer vode Rosa.

New folder3

U okviru do sada realizovanih aktivnosti, ostvareni su odlični rezultati i na Institutu za neonatologiju u Beogradu gde se nalazi prva otvorena banka humanog mleka u Srbiji. Ustanova je opremljena potrebnom medicinskom opremom i dostavnim vozilom kojim se prikuplja mleko od majki donatora. Zahvaljujući sprovedenim edukativnim aktivnostima, iz godine u godinu količina prikupljenog mleka se uvećava, a broj majki dobrovoljnih davalaca mleka je takođe višestruko uvećan.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More