IzdvajamoSaopštenja za javnost

Saopstenje povodom plakata agencije „Fango Fajt“

Povodom zloupotrebe dece u reklamne svrhe opisane u tekstu „ Devojcice kao Plejbojeve zecice“ objavljenog u listu Glas javnosti dana 11.12.2007. godine, Udruzenje gradana ostro protestvuje. Tekst se odnosi na plakate agencije „Fango fajt“ koji su u Kraljevu najavljivali „Novogodisnju sarenu zabavu“ u mataruškom hotelu „Termal“, a koji na izuzetno neukusan i neprimeren način prikazuju devojčicu u kostimu Plejbojeve zečice.

Smatramo da su ovakvi ispadi degradiraju prava deteta i roditelja, zloupotrebljavaju roditeljsku ljubav i neinformisanost i doprinose opstem srozavanju drustvenih vrednosti.

Verujemo da ce lokalna zajednica u Kraljevu, koja je već reagovala, pokrenuti inicijativu da se dogadaj ne završi samo na uklanjanju zalepljenih plakata i da će nadležne  instance pozabaviti pozadinom čitave akcije i ispitati moguće posledice, odnosno utvrditi ko i sta se nalazi iza ovakvih agencija.

Podsećamo da po vazecem Zakonu o oglašavanju (Član 40.), maloletna lica mlada od 16 godina ne mogu da se u oglasnoj poruci dovode u vezu sa seksualnošću, i da je za taj prekršaj predvidena kazna. Udruzenje RODITELJ dodatno poziva roditelje na opreznost kada su u pitanju „agencije“ tog i slicnog tipa pre nego sto im posalju svoje dete, a narocito na „modne“ agencije i organizatore „modnih“ takmicenja koji decu fotografisu i nagraduju za „lepotu“.

Smatramo da za ovaj i slicne slučajeve veliki deo odgovornosti snose i sami roditelji koji su ili nesvesni da svoju decu uključuju u neukusna i psihološko-pedagoški neprikladna takmičenja, ili su jednostavno nezainteresovani – dok ne dode do neželjenih posledica. Udruzenje RODITELJ poziva na detaljno zakonsko uređivanje svih oblasti zabave i edukativnih kurseva za decu, kako bi se stavila tačka na zloupotrebe ove vrste.

UO Udruženja RODITELJ

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More