Saopštenja za javnost

Saopštenje zbog skraćenja roka za predaju dokumentacije za roditeljski dodatak

Najnovijim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom, rok za predaju dokumentacije potrebne za dobijanje roditeljskog dodatka za decu rođenu u 2006. godini skraćen je sa godinu dana na 3 meseca.

Udruženje građana Roditelj ovim putem želi da ukaže na probleme koje skraćivanje ovog roka može proizvesti, naročito imajući u vidu da pravovremeno informisanje javnosti o skraćenju ovog roka nije obavljeno,  te da će veliki broj roditelja verujući da je rok još uvek godinu dana propustiti da prijavu obavi u predviđenom roku.

Takodje, smatramo da je uzevši u obzir ovdašnje relativno spore administrativne procedure ovaj rok u određenom broju slučajeva može biti nedovoljan  za prikupljanje potrebne brojne dokumentacije, a nepravovremena predaja dokumentacije kao posledicu ima gubljenje prava  na roditeljski dodatak.

Podržavamo pozitivne promene koji je novi Zakon o finansijskoj podršci porodica s decom doneo kao što je uvođenje roditeljskog dodatka za prvo dete, ali isto tako smatramo da su neophodne dodatne izmene ovog Zakona u interesu kvalitetne implementacije strategije smanjenja bele kuge u Srbiji.

U skladu sa tim Udruženje Roditelj priprema predlog za izmene postojećeg Zakona koji će biti prosleđen Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i otvoreno je za svaki vid saradnje sa Ministarstvom s ciljem regulisanja ovog pitanja na što bolji i konstruktivniji način.

Foto

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More