Saopštenja za javnost

Saopštenje zbog kampanje za Sico kondome – Spreči da ne zakmeči

A zašto da ne zakmeči?

Poruka, «Bolje spreči da ne zakmeči» ne samo da nije duhovita, već je u najmanju ruku neukusna i uvredljiva pre svega za decu, ali i roditelje. Iako u tržišnoj utakmici svako ima pravo da postiže gol,  imati samo profit u vidu a zanemariti osećanja drugih grupa (takodje potencijalnih korisnika proizvoda), osim uske,  ciljne grupe u najmanju ruku je neodgovorno.

Udruženje «RODITELJ“ smatra da je promocija kontraceptivnih sredstava i planiranja porodice u Srbiji svakako neophodno, zbog velikog broja neželjenih trudnoća i abortusa kod mladih i kao deo borbe protiv polno prenosivih bolesti. Takođe je poželjno da takva promocija bude usmerena na mlade i adolescente. Dakle, da bude razumljiva i duhovita. Ipak, pomenuti „duhoviti“ slogan je u najmanju ruku problematičan, iz nekoliko razloga.

Kao prvo formulisan je negativno. Osim što je to nedostatak jednog promotivnog teksta uopšte, ovaj naslov predstavlja trudnoću i rođenje deteta kao nešto nepoželjno, nešto što svakako treba sprečiti. U zemlji u kojoj već dugo vlada bela kuga, to je za svaku osudu. Takođe, suprotstavlja se pravu na izbor – poništava ga, jer je „da zakmeči“ nešto a priori negativno.

Tvorci spornog naslova su se juče oglasili objašnjenjem da su ciljna grupa kampanje tinejdžeri. Međutim –  to se iz kampanje ne vidi. Već adaptacija tipa „Bolje spreči, ako nećeš da zakmeči“ bi prevazišla taj problem, a moguće je zamisliti i druge zgodne varijacije. Nedostatak sluha za navedenu činjenicu i izostanak tako malo truda – da se naslov preformuliše u prihvatljiviju verziju – govori ili o nestručnosti, ili o neodgovornosti. Na kraju krajeva, iako je kampanja, kako kažu, smisljena za tinejdžere kojima je neželjena trudnoća najveći problem, ipak im se šalje potpuno pogrešna i nehumana poruka – da je roditeljstvo ravno polnoj bolesti, u stvari gore od nje?

Drugo, kampanja je plasirana putem bilboarda koji su namenjeni široj publici. Dakle, formulacija koja približnije „gađa“ ciljnu grupu je neophodna. Da bude jasno – neophodna je jer je poruka sporna, jer predstavlja trudnoću u negativnom kontekstu.  Da je oglašivač imao malo više duha, i u ostatku kampanje se pozabavio ključnim problemima koji su takodje razlozi za korišćenje kondoma, slika bi bila potpuno drugacija.

Udruženje „Roditelj“ smatra da bi oglašivač trebalo da po svojoj savesti povuče ovu kampanju i zameni je prikladnijom. Ako ništa drugo, ono da demonstrira stepen društvene odgovornosti koji će možda slediti i drugi oglašivači.  S druge stane, svesni smo da je i negativna kampanja za oglašivača dobra kampanja. Ponekad oglašivači sa predumišljajem preduzimaju takve marketinške aktivnosti – da „otkinu“ parče jačoj konkurenciji. S obzirom na nacionalni značaj teme, verujemo da to ovde nije slučaj, i da je u pitanju samo propust.

U nedostatku valjanog i primenljivanog zakona o oglašavanju koji će kvalitetno zameniti potrebu za odgovornošću u ovim i sličnim slučajevima (na primer, Međunarodni pravilnik o oglašavanju zamena za majčino mleko kod nas se potpuno ignoriše), Udruženje „Roditelj“ apeluje na ovog i druge oglašivače da po svojoj savesti, promovišući svoje proizvode i usluge, istovremeno promovišu i zdravlje i odgovorno planiranje porodice. To najčešće iziskuje samo malo više razmišljanja, malo više pažnje, i malo više – kreativnosti.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More