Centar za rani razvoj

Šta je rani razvoj?

Rani razvoj je period velikih prilika, zapravo jedinstvenih prilika koje možemo iskoristiti, propustiti ili upropastiti. A treba ih iskoristiti na najbolji mogući način. U prvih 5 godina praktično postavljamo temelje. Možemo postaviti dobre temelje ili loše. Zato moramo biti svesni i kao društvo da su prve godine života deteta najvažnije.

Koliko naše društvo ozbiljno shvata značaj ranog ravoja i potrebe da se u taj period maksimalno ulaže: kroz podršku roditeljima i porodici kao celini, a time i svakom detetu ponaosob? Kako prihvatamo podatak da tek 20% porodica sa decom ispod 5 godina ne poseduje ni jednu knjigu, a veliki broj dece ostaje neupisan u vrtiće?

Centri za rani razvoj su upravo mesta gde će deca koja nisu u vrtićima moći da dobiju podsticajnu sredinu a roditelji da se informišu i nauče nešto novo.

Roditeljima posvećujemo zato najveću pažnju jer su upravo oni ti koji su modeli ponašanja za svoju decu, od kojih sve dolazi i od kojih sve zavisi.

Ali, na roditeljima je veliki teret, od njih se mnogo očekuje na različitim stranama, i mogu da se osećaju zapostavljeno, osujećeno, nekompetentno. Snižavanje psihološke cene roditeljstva je veoma značajno, i biti uspešan roditelj znači biti opušten, rasterećen, informisan i siguran u sebe, a to nije lako jer nas niko ne uči kako se to radi.

Podrška roditeljima i porodicama dece sa smetnjama u razvoju će u našem programu biti naročito istaknuta.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More